Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР: регулювання фондового ринку здійснюється по всій території України


04.11.2014 16:10

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) продовжує забезпечувати регулювання діяльності емітентів і профучасників ринку цінних паперів згідно до українського законодавства на всій території держави, в тому числі в окупованих АР Крим та місті Севастополі й на Окремих територіях Луганської і Донецької областей.

«Дійсно, питання Криму і Донбасу дуже складне, ми розуміємо і намагаємося вирішити труднощі, пов'язані із здійсненням професійної діяльності, які виникають в учасників ринку, що знаходяться на цій території. У таких своїх рішеннях ми керуємося двома принципами. Перший - це захист інвесторів і держави, другий – максимальне сприяння законній діяльності учасників ринку на цих територіях», - повідомив Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР.

Так, регулятор фондового ринку усуває перешкоди в роботі своїх територіальних підрозділів, створюючи умови для забезпечення їхньої діяльності на територіях, що повністю підконтрольні українській владі. Окрім того, емітентам та профучасникам було запропоновано змінити місцезнаходження на інше у межах юрисдикції України. А тим, хто поки що не встиг чи не має можливості це зробити, пропонується подавати звіти та регулярну інформацію до Центрального територіального департаменту Комісії у Києві або у структурні підрозділи Донбаського територіального управління, котрі тимчасово змінили місце локації на інші, безпечні, населені пункти Донецької та Луганської областей (Маріуполь та Рубіжне), а також місто Харків. «Регулятор доклав максимум зусиль, щоб розташувати їх якомога зручніше для учасників ринку. Це дозволило звести до мінімуму ризики для життя і здоров’я як учасників ринку, так і працівників НКЦПФР, а також залишило ситуацію на фондовому ринку контрольованою Комісією», - зазначив очільник регулятора.

Деякі профучасники вже використали можливість перереєстрації за межами Окремої території, так, мова йде про депозитарні установи, торговців цінними паперами і компанії з управління активами,  що змінили своє місцезнаходження з АР Крим і Донецька на Київ.

Нагадаємо, що вданому напрямку Комісія вже прийняла цілий комплекс рішень, покликаних врегулювати питання в цій частині. Наприклад, згідно до однієї з ініціатив, депозитарні установи з Криму ще в березні передали копії реєстрів Національному депозитарію, тим самим «зафіксували» інформацію про всіх власників цінних паперів, подібний проект рішення вже прийнято і щодо донбаських емітентів, планується, що незабаром воно буде затверджене. Також ряд рішень було прийнято за побажаннями учасників ринку, а саме, за підсумками здійснення операцій з цінними паперами на окупованих територіях, депозитарні установи обов'язково передають копії договорів та інші документи до НДУ. Крім того, регулятор рекомендував проводити збори акціонерів на території держави, підконтрольній українській владі. До того ж, Комісія з розумінням ставиться до затримок подачі звітності (у разі, якщо в учасника ринку є реальні обставини, що не дають надати її вчасно, і він заздалегідь про це повідомив регулятора) та практикує лояльний режим правозастосування за подібні можливі порушення.

«Ми розуміємо, що окупація і тероризм виходять за рамки нормативного регулювання, але незважаючи на це, ситуація з емітентами в цих регіонах контрольована. Тому ми намагаємося створити для всіх учасників ринку такі умови, що могли б не допустити, запобігти можливим незаконним діям і, таким чином, зробити все можливе для захисту прав та інтересів інвесторів та безпосередньо учасників ринку», - резюмував пан Тевелєв.

НКЦПФР продовжує ретельно відслідковувати ситуацію, в якій доводиться провадити свою діяльність учасникам і профучасникам фондового ринку, та вирішувати труднощі, яких зазнає бізнес і держава.

  

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.