Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР затвердила принципи корпоративного управління


28.07.2014 11:56

 НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на засіданні регулятора, що відбулося 22 липня 2014 року, прийняла рішення «Про затвердження Принципів корпоративного управління».

Алла Папаіка, директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР, розповіла про ключові напрацювання Комісіїу цьому векторі: «Перш за все, документ був розроблений з метою поступового наближення українського законодавства до правил та рекомендацій Європейського союзу та враховує Принципи корпоративного управління ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку). Так, дані принципи мають рекомендаційний характер, і їх застосування є абсолютно добровільним. Зокрема, компанії самостійно можуть визначити, які норми доцільно використовувати на практиці з можливістю внесення їх у свої внутрішні документи. Адже цей документ містить важливі рекомендації щодо якісного та прозорого управління товариством, дотримання яких має допомагати підвищити їх інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність».

Додамо, що у світовій практиці немає єдиної моделі корпоративного управління, існують лише загальноприйняті міжнародні стандарти, які з урахуванням наших національних особливостей і лягли в основу розробленого регулятором кодексу. Ключовим завданням Комісії було і залишається наближення вітчизняних стандартів корпоративного управління до світових, а також визначення місця, ролі та пріоритетних напрямів розвитку корпоративного управління у системі економічних відносин в країні та за її межами.

Пані Папаіка резюмувала: «Ми сподіваємось, що впровадження документу сприятиме удосконаленню практики корпоративного управління в Україні, а також побудові ефективних орієнтирів у взаємовідносинах з інвесторами, менеджерами, працівниками і державою в цілому».

Нагадаємо, що базові принципи корпоративного управління були розроблені регулятором ще у 2003 році; нову редакцію було актуалізовано з урахуванням нинішніх реалій фондового ринку.

Зазначимо, що на цьому етапі Комісія не зупиняє свою роботу у напрямку удосконалення корпоративного законодавства, тому і надалі буде переглядати цей документ та вносити необхідні корективи.

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.