Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Відбувся XVII Міжнародний Форум Учасників Ринку Капіталу


17.09.2014 15:16

З 11 по 14 вересня 2014 року професійні учасники фондового ринку зібрались в Одесі, щоб відвідати XVII Міжнародний Форум Учасників Ринку Капіталу. Організатори заходу – фондова біржа ПФТС спільно з Агентством з розвитку інфраструктури фондового ринку України (АРІФРУ).

Черговий Форум відзначився низкою важливих подій. В ході заходу відбулась презентація проекту Програми розвитку фондового ринку України на 2015-2017 роки «Європейський вибір – нові можливості для прогресу та зростання».Саме учасники Форуму мали змогу першими ознайомитися з поглядом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на розвиток всього ринку у найближчі три роки, та взяти участь в обговоренні цього документу.

Крім того, цього року Форум підтримало широке коло професійних організацій. Зокрема, партнерами заходу стали організації, що об’єднують всі сегменти фондового ринку – компанії з управління активами, депозитарні установи і торговців цінними паперами – Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) і Професійна асоціація реєстраторів та депозитаріїв (ПАРД). Інформаційними партнерами виступили: провідне українське інформаційне агентство «Інтерфакс - Україна», діловий журнал «Деньги», суспільно - політичне інтернет - видання «Апостроф», фінансові інтернет - портали Fixygen та Cbonds, інформаційна платформа для професійних гравців фінансового ринку TRDATA, а також ГО «ACI» (Асоціація фінансових ринків) та Асоціація ділового співробітництва.

Виступаючи на відкритті Форуму, Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР, висловив вдячність організаторам заходу за запрошення, і побажав плідної та результативної роботи його учасникам. Ігор Селецький,Голова правління ПАТ «ФБ ПФТС», закликав всіх присутніх об’єднати зусилля задля досягнення спільної мети – побудови в Україні розвинутого і процвітаючого фондового ринку. На його думку втілити в життя цю мету можливо при одночасній відмові від старих парадигм, осягненні глобальних процесів і постановці дійсно амбіційних задач. В свою чергу, Сергій Бірюк, Член Нацкомфінпослуг, висловив сподівання, що учасники ринку зможуть в повній мірі скористатись можливостями, які сьогодні є в України.

Перша сесія була присвячена презентації та обговоренню проекту Програми розвитку фондового ринку України на 2015 - 2017 роки. Про проведену роботу над документом, учасникам Форуму розповів Юрій Бойко, Директор АРІФРУ, а Дмитро Тевелєв детально зупинився на проблемах ринку та шляхах їх вирішення через реалізацію Програми.

В обговоренні проекту Програми розвитку фондового ринку України на 2015 - 2017 роки з учасниками Форуму також взяли участь Анатолій Амелін, Член НКЦПФР, та Максим Лібанов, Директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР. Регулятор з розумінням взяв до уваги зауваження та пропозиції стосовно положень документу, що були висловлені присутніми в залі. Дмитро Тевелєв повідомив, що до 10 жовтня Комісія очікує пропозиції від учасників ринку, після чого обговорення Програми відбуватиметься на засіданнях робочих груп та круглих столах. В грудні 2014 року готовий документ планується передати Президенту України.

Учасники другої сесії були повністю зосередженні на обговоренні проблем в діяльності по управлінню активами. Дмитро Леонов,Голова Ради УАІБ, розповів про ризики, які несе в собі зміна податкового законодавства. Як відомо, останнім часом до Парламенту надходять проекти законів, прийняття яких матиме безпосередній вплив на ринок колективних інвестицій. Про перспективи ринку учасники Форуму мали змогу почути від Максима Купріна, Генерального директора КУА АПФ «УкрСиб Ессет Менеджмент», Олега Жадана, Генерального директора DialogPlusAssetManagementта Ірини Охременко, експерта.

Пленарні виступи, які стали початком другого дня Форуму, були орієнтовані на більш профільні тематики. Зокрема, Анатолій Амелінпредставив учасникам революційний погляд на пенсійну реформу, реалізація якого дасть поштовх для росту економіки України. Максим Бланк,Перший заступник Генерального директора «Укрзалізниці», та Євген Зельцер,Начальник казначейства Державної іпотечної установи, розповіли про перспективи інвестування в квазі-суверенні облігації і плани організацій із залучення капіталу. Підсумки пруденційного нагляду на фондовому ринку за Iпівріччя 2014 року підвела Тетяна Тисмінецька,Начальник управління пруденційного та консолідованого нагляду НКЦПФР.

Заключна сесія Форуму була присвячена підведенню перших підсумків депозитарної реформи, яка розпочалась 12 жовтня 2013 року. Свою оцінку реформи надали Ігор Селецький, та Олексій Кузьмін, Спеціаліст валютно-фінансового департаменту ПАТ «Сітібанк». Шляхи вирішення проблем, які хвилюють учасників ринку озвучили Ірина Курочкіна, Директор департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР, Геннадій Журов та Дмитро Чугаєвський, керівники ПАТ «Національний депозитарій України» та ПАТ «Розрахунковий центр».

Після плідної роботи учасники Форуму спілкувались в неформальній обстановці під час вечірніх заходів.

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.