Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

З активів страхових компаній протягом 2015 – I кварталу 2016 року виведено фіктивних цінних паперів на 9 мільярдів гривень


25.07.2016 16:01

Обсяг акцій в структурі активів страхових компаній, які входять в інвестиційні портфелі, протягом 2015 року знизився з 18 млрд грн до 11,9 млрд грн. Такі дані були отримані за результатами аналізу річної звітності за 2015 рік 319 страхових компаній. За результатами І кварталу 2016 року тенденція до зниження продовжилась, частка акцій скоротилася дo 8,9 млрд грн.

Зниження частки акцій в інвестиційних портфелях відбулося за рахунок переважно виведення з портфелів цінних паперів, які мали ознаки фіктивних.

Перелік емітентів акцій та облігацій, якими володіли страховики, порівняно з 2014 роком, скоротився на 140 найменувань — з 660 до 520.

Лідерами по виведенню з активів страхових компаній стали цінні папери таких емітентів:

ПрАТ «Завод Радар» (-650 млн грн),

ПрАТ «Новьюенерго» (-550 млн грн),

ПАТ «Еліт Інвест Проект» (-535 млн грн),

ПрАТ «Прометей-Телеком» (-455 млн грн),

ПАТ «ЗНВКІФ «Інвестиції плюс» (-284 млн грн).

Таке різке скорочення частки в цінних паперах позначилося на загальній вартості активів страхових компаній, яка станом на кінець 2014 року становила 70,3 млрд грн, а на кінець 2015 року – 60,7 млрд грн (-13,6%). Водночас зменшення частки саме фіктивних цінних паперів у загальній структурі позитивно вплинуло на якість активів страхових компаній.

«За підсумками 2015 року вперше за всю історію депозити в банках зайняли перше місце серед активів страховиків. Раніше лідерські позиції завжди були у акцій», — прокоментувала ситуацію на ринку член Нацкомфінпослуг Ольга Гурбич.

Водночас на фоні очищення інвестиційних портфелів мали місце зворотні процеси виведення коштів за допомогою інструментів фондового ринку, зокрема, через акції корпоративних венчурних фондів. Протягом зазначеного періоду частка наступних цінних паперів значно зросла в активах страхових компаній:

ПАТ «ЗНВКІФ «Прибутковий актив» (+480 млн грн),

ПАТ «ЗНВКІФ «Резолют» (+44,5 млн грн),

ПАТ «ЗНВКІФ «Авантаж» (+37 млн грн),

ПАТ «ЗНВКІФ «Ратибор» (33,5 млн грн).

«Це суттєвий крок у боротьбі за очищення ринку капіталу і підвищення якості активів його учасників. Але неякісні цінні папери досі в значній кількості залишаються і в резервах страхових компаній, і в портфелях банківських установ, інститутах спільного інвестування, зокрема і пенсійних фондах. Тому цей процес триватиме», — зазначив член НКЦПФР Дмитро Тарабакін.

Покращення якості портфелів страхових компаній стало можливим завдяки спільним зусиллям двох регуляторів — Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Зокрема, запровадженням ними практики регулярного аналізу якості активів страховиків відповідно до Положення про обов’язкові критерії та нормативи достатності, диверсифікованості та якості активів страховика, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 23.02.2016 №396, та з урахуванням Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності, затвердженого рішенням НКЦПФР від 10.07.2015 № 980.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР 

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.