Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

$50 млн для інформатора: SEC виплатила рекордну винагороду інформатору


16.06.2020 15:38

Комісія з цінних паперів та бірж США заплатила приватній особі $ 50 млн. Ймовірно, її отримав колишній трейдер Bank of New York Mellon, який повідомив про махінації банку з курсами валют.

У США контроль за ринком цінних паперів здійснює спеціальне агентство, засноване ще за часів Великої депресії - The United States Securities and Exchange Commission (SEC), або Комісія з цінних паперів та бірж США.

SEC виконує три функції: захищає інвесторів; підтримує чесність, порядок і ефективність ринку; сприяє накопиченню капіталу, пише РБК.

Одним зіспособів, до яких вдається SEC для забезпечення цих трьох функцій, є використання інформаторів. Мова йде не про роботу з секретними агентами - у комісії існує цілком відкрита програма по залученню інформаторів, які теж отримують захист і анонімність.

Але також вони можуть розраховувати на вагомі грошові винагороди. SEC запустила програму по залученню інформаторів влітку 2010 року, і за минулі десять років такий метод не раз доводив свою ефективність. За цей період комісія в сумі заплатила інформаторам сотні мільйонів доларів, а найбільші індивідуальні виплати обчислюються десятками мільйонів.

Комісія визначає суми виплат не довільно. Чим більше виявиться накладений SEC штраф в результаті розгляду, ініційованого завдяки інформатору, тим більшим буде і винагорода.

Згідно з правилами комісії, інформатор може отримати від 10% до 30% штрафу, якщо його сума перевищує $ 1 млн.

Цього року SEC здійснила найбільшу в своїй історії індивідуальну виплату інформатору - $50 млн. Регулятор не назвав ні імені інформатора, ні організацію, за штраф щодо якої він отримав винагороду. Однак газета The Wall Street Journal стверджує з посиланням на джерела, що мова йде про трейдера Гранта Вілсона.

Вілсон почав співпрацювати з SEC близько десяти років тому, коли був співробітником Bank of New York Mellon. Він повідомив комісії, що банк обманює клієнтів (зокрема, пенсійні фонди, які управляють грошима держслужбовців) на валютних операціях. The Wall Street Journal свого часу опублікувала присвячене цій справі розслідування, в якому банк був запідозрений в отриманні великого прибутку завдяки маніпуляціям з валютними курсами.

Вілсон постачав SEC інформацією протягом двох років, одночасно продовжуючи працювати в банку, пише газета. Він звільнився в 2011 році, а в 2015-му Bank of New York Mellon виплатив для врегулювання цієї справи понад $ 700 млн, з яких призначені SEC штрафи склали $ 163 млн.

До цього найбільшою виплатою в якості заохочення інформатору були $ 39 млн. Цією сумою комісія нагородила приватну особу в 2018 році. Попередні рекордні виплати становили $ 37 млн, $ 33 млн і $ 30 млн.

В середньому комісія схвалює близько семи заохочень на рік, і не всі з них обчислюються мільйонами доларів - деякі можуть становити до $ 100 тис.

Разом з пандемією коронавірусу кількість звернень в SEC зі скаргами на корпоративні порушення зросла. У період з середини березня до середини травня регулятор отримав майже 4 тис. повідомлень, які стосуються різних порушень, що на 35% більше, ніж роком раніше. Про це пише «Інтерфакс» з посиланням на слова Стівена Пейкіна, співдиректора відділу по контролю за виконанням правових норм SEC.

Ріст кількості звернень привів до того, що комісія почала сотні нових розслідувань, які пов'язані лише з COVID-19.

 

Джерело: РБК


Теги: | SEC | США | Bank of New York Mellon | штраф | цінні папери | біржа | валюта |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.