Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР підтримала ренкінг публічності на фондовому ринку України


21.03.2012 11:40

Дмитро Тевелєв: «Прозорість і публічність – єдині дієві інструменти побудови відносин між бізнесом та громадськістю, бізнесом та державними органами».

20 березня 2012 р. під час круглого столу «Ренкінг публічності на фондовому ринку України: аналіз веб-сайтів профучасників» голова НКЦПФР прокоментував перспективу впровадження оцінки публічності учасників фондового ринку. Над проектом «Ренкінг публічності на фондовому ринку України» спільно працюють АРІФРУ, FundMarket та Асоціація «Фондове Партнерство».

В круглому столі, присвяченому обговоренню методології ренкінга публічності на фондовому ринку України, взяли участь представники УАІБ, АУФТ, рейтингових агентств «IBI Rating» та «Незалежного рейтингового агентства», OTP Capital, ІК «ITT-інвест», Харківського союзу страховиків, Investorrelationsagencyта інші.

«Прозорість фондового ринку стратегічно необхідна не тільки потенційним інвесторам. Держава, як регулятор, зацікавлена в його прозорості не менше за інших учасників процесу. Ми б хотіли, щоб цей ренкінг став корисним і для компаній, дав їм розуміння того, яка саме інформація з веб-ресурсів профучасників є важливою для їх клієнтів та ділових партнерів», - зазначив директор АРІФРУ Юрій Бойко, один з організаторів проекту.

Коментуючи ідею проекту, голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв зазначив, що прозорість єдуже важливою для нашого суспільства й бізнесу в цілому, для нашого фондового ринку зокрема. Адже, на його думку, транспарентність є запорукою розвитку та інвестиційної привабливості українського ринку цінних паперів.

«Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, розуміючи масштаб питання, не могла стояти осторонь цієї події, – зазначив пан Тевелєв, відкриваючи круглий стіл. – В даний момент, в епоху тотального дефіциту довіри у світі практично єдиний дієвий інструмент побудови відносин між бізнесом та громадськістю, бізнесом та державними органами – це прозорість. Сучасний світ встановлює досить високі стандарти своєчасного розкриття та прозорості інформації. І ми підтримуємо таку ініціативу наших колег, спрямовану на підвищення публічності, а, значить – розвиток ринку».

Як зазначила один з організаторів проекту, Ірина Заря, президент Асоціації «Фондове партнерство», на  сьогоднішній день прозорість є одним з додаткових факторів для підвищення стійкості фондового ринку.   «Законодавство вимагає від профучасників більшої відкритості. Наприклад, нова вимога ЗУ «Про бухгалтерський облік»  щодо оприлюднення не пізніше 30 квітня річної фінансової звітності разом з аудиторськими висновками на власній веб-сторінці.  Для забезпечення виконання цієї вимоги ми прийняли відповідне рішення», – зауважила Ірина Заря.

Під час круглого столу робоча група презентувала проект методології ренкінга публічності. До основних блоків інформації, що формують публічність на фондовому ринку, на думку організаторів, належать:  загальна  інформація про компанію, операційна інформація та інформація про результати діяльності компанії. 

Учасники круглого столу озвучили чимало пропозицій щодо вдосконалення методології. Зокрема, з пропозиціями виступили Оксана Маркарова (ITT-інвест), Руслан Волинець (OTPCapital), Олена Привалова (Харківський союз страховиків). Робоча група розгляне запропоновані зауваження та затвердить з їх урахуванням фінальну методологію оцінки публічності на фондовому ринку України.

За задумом організаторів, ренкінг працюватиме на постійній основі. Оновлення інформації здійснюватиметься один раз на квартал для кожної з оцінюваних груп компаній. Результатом проекту стане створення ресурсу з постійно поновлюваними ренкінгами в режимі он-лайн у відкритому доступі на порталі www.fundmarket.ua.

 

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтесь:

Ольга Цілик, 

керівник проекту FinPR

р.тел. (044) 390-73-18

факс. (044) 390-73-19

skype: olga.tsilyk

o.tsilyk@finpr.com.ua

 

Інформаційна довідка:

АРІФРУ – Державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» почало свою діяльність в 1998 р. Основною метою організації є всебічний розвиток інфраструктури фондового ринку та забезпечення його відповідності світовим стандартам. З 2007 року Агентство є Уповноваженою особою з розкриття інформації емітентів цінних паперів в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів. У 2003 році фахівці АРІФРУ створили Єдиний інформаційний масив даних про емітентів цінних паперів - Інтернет-портал www.smida.gov.ua.

Асоціація «Фондове Партнерство» (раніше - Асоціація ПФТС) – створена в лютому 1996 року як професійне об'єднання торговців цінними паперами. На сьогоднішній день є однією з найбільш авторитетних бізнес-асоціацій професійних учасників ринку цінних паперів, визнаною серед професіоналів, представників органів державної влади та інвесторів на ринку цінних паперів як в Україні, так і за її межами.

FundMarket – Інтернет-портал, завдання якого полягає в оперативному наданні різної професійної інформації для обслуговування інтересів всіх учасників фондового ринку: інвесторів, емітентів, фінансових посередників; у висвітленні в on-line-режимі найбільш важливих подій, процесів і тенденцій, властивих вітчизняним і глобальним ринків капіталу.

FinPR – перша в Україні спеціалізована компанія в сфері фінансового PR і комунікаційного консалтингу. Компанія надає комплексні послуги з інформаційного супроводу клієнта з метою налагодити його ділову репутацію, тим самим підвищуючи інвестиційну привабливість.


Теги: | АРІФРУ | Юрій Бойко | транспарентність | ренкінг публічності | прозоріть фондового ринку | публічність профучасників |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.