Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Затверджено критерії і методологію ренкінгу профучасників фондового ринку України


19.04.2012 09:54

Аналіз веб-сайтів профучасників розпочнеться 20 квітня і триватиме два тижні – до 11 травня 2012р.

13 квітня 2012р. на черговому засіданні робочої групи організаторів проекту "Ренкінг публічності на фондовому ринку України" було затверджено методологію і критерії щодо проведення ренкінгу профучасників фондового ринку. Офіційний початок аналізу веб-сайтів заплановано на 20 квітня 2012 р.

Рішенням органiзаторiв проекту було ухвалено 30 критеріїв, за якими буде проведено аналіз веб-сайтів професійних учасників фондового ринку. Перелік критеріїв для проведення ренкінгу є остаточним і не буде змінюватися на першому етапі проекту. Рішення, щодо складу критеріїв і їх кількості стало результатом власних розробок організаторів, а також пропозицій та зауважень з боку профучасників. Нагадаємо, що відкрита дискусія щодо розробки методології і критеріїв між організаторами і профучасниками відбулася 20 березня 2012 р. під час круглого столу.

На думку Ростислава Лукача, експерта у складі робочої групи від Асоціації «Фондове партнерство», консолідація ринку навколо питання впровадження і проведення ренкінгу публічності стала вирішальним фактором у прийнятті рішень щодо методології і критеріїв. Адже свої пропозиції і підтримку висловили ключові інститути на ринку України: саморегульовні організації, рейтингові агенції, представники з боку КУА, ТЦП, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. «Наскільки важливим був діалог, можна бачити по змінах. Загальна кількість критеріїв залишилася незмінною. Але після вивчення зауважень і пропозицій, суть більшості критеріїв зазнали корегування. Та головне, тепер ми впевнені у їх репрезентативності», – зауважив Ростислав Лукач.

За словами Ростислава Лукача, методологія і критерії є найбільш складною частиною при підготовці до ренкінгування. Адже за попередніми оцінками більшість сайтів торговців цінними паперами і КУА не працюють. «Для нас було важливим затвердити критерії найбільш близькі до реалій, виходячи з загальної картини. Але водночас ми мали не втратити засадових принципів ренкінгу – прозорості», – підкреслив Ростислав Лукач.

За планом, аналіз веб-сайтів розпочинається 20-го квітня і триватиме 2 тижні. За цей час організатори мають вивчити майже 340 веб-сайтів компаній і скласти ренкінг. За словами Максима Кіраковського, експерта у складі робочої групи від АРІФРУ, остаточні результати ренкінгу заплановано оприлюднити в середині травня 2012р.

Як повідомлялося раніше, ренкінг матиме постійний характер, що дозволить учасникам підвищувати своє місце завдяки розкриттю публічної інформації за кожним окремим критерієм. «Відмінність ренкінгу в тому, що позиції учасників в ньому не є сталими. Втім, ймовірно, ми підкреслимо окремо ті компанії, які наберуть найбільшу кількість балів. Можливо це буде окремий перелік компаній, які перевищили поріг відкритості, скажімо, у 50–80% за наданими балами загалом, чи за окремими блокам. Але попередній аналіз показав, що навіть топові учасники, ймовірно, не подолають поріг у 20 - 25 балів.Тому питання окремого ренкінгу залишається відкритим. Це скоріше буде якісний аналіз, а не кількісний»,– прогнозує Максим Кіраковський.

Як зазначалося раніше, перший етап «Ренкінгу публічності на фондовому ринку України» буде проводитися за кількісними показниками. Веб-сайти учасників будуть оцінюватися за бальною системою. Максимальна кількість балів відповідає 30-ти, тобто кількості затверджених критеріїв як для КУА, так і для торговців цінними паперами.

Перелік критеріїв для аналізу веб-сайтів профучасників та iнструкції щодо нарахування балів КУА і ТЦП:

Перелік критеріїв

Інструкція нарахування балів КУА

Інструкція нарахування балів ТЦП

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтесь:

Іван Самойленко, 

керівник проекту FinPR

р. тел.:  +38(044) 390-73-18

факс  :   +38(044) 390-73-19

м. тел.:  +38(096) 309-72-21

e-mail:    i.samoylenko@finpr.com.ua

skype:    isamoilenkoua

 

Інформаційна довідка:

АРІФРУ– державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку» почало свою діяльність в 1998 р. Основною метою організації є всебічний розвиток інфраструктури фондового ринку та забезпечення його відповідності світовим стандартам. З 2007 року Агентство є Уповноваженою особою з розкриття інформації емітентів цінних паперів в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів. У 2003 році фахівці АРІФРУ створили Єдиний інформаційний масив даних про емітентів цінних паперів - Інтернет-портал www.smida.gov.ua.

Асоціація «Фондове Партнерство» (раніше - Асоціація ПФТС) – створена в лютому 1996 року як професійне об'єднання торговців цінними паперами. На сьогоднішній день є однією з найбільш авторитетних бізнес-асоціацій професійних учасників ринку цінних паперів, визнаною серед професіоналів, представників органів державної влади та інвесторів на ринку цінних паперів як в Україні, так і за її межами.

FundMarket– Інтернет-портал, завдання якого полягає в оперативному наданні різної професійної інформації для обслуговування інтересів всіх учасників фондового ринку: інвесторів, емітентів, фінансових посередників; у висвітленні в on-line-режимі найбільш важливих подій, процесів і тенденцій, властивих вітчизняним і глобальним ринків капіталу.


Теги: | АРІФРУ | фондовий ринок | ренкінг публічності | профучасники | АФП | ренкінгування |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.