Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Адміністратори НПФ можуть формувати звітність за допомогою SMIDA XML Reports


23.09.2020 15:35

Шановні клієнти!

З 22 вересня адміністратори недержавних пенсійних фондів мають змогу формувати звітність для оприлюднення інформації про діяльність НПФ та подання адміністративних даних до НКЦПФР за допомогою електронного сервісу SMIDA XML Reports на сайті Smida.gov.ua.

Можливість формування звітності адміністраторами НПФ відкрито у зв'язку з набранням чинності нормативно-правовим актом НКЦПФР «Положення про порядок складання, подання та оприлюднення адміністратором НПФ адміністративних даних, у тому числі звітності з недержавного пенсійного забезпечення».

Звертаємо увагу!  Згідно з текстом документу, якщо з дати набрання чинності цим рішенням до 30 вересня 2020 року включно залишиться менш ніж 30 днів, то термін подання до Комісії щомісячних даних за червень, липень та серпень, щоквартальних даних за ІІ квартал подовжується до 30 жовтня включно. А першим звітним періодом подання щоденних даних є 1 листопада.

Раніше, нагадаємо, змогу формувати звітність за допомогою електронного сервісу SMIDA XML Reports отримали управителі майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Електронний сервіс SMIDA XML Reports покликаний максимально спростити, зробити комфортним та легким процес формування звітності.

Зокрема, в SMIDA XML Reports реалізовано функціонал валідації веб-форми відповідно до схем звітів. Це дозволяє уникати помилок при складанні звіту: поля з помилками візуально виділяються на інтерфейсі, що унеможливлює формування невалідного документу.

Також сервіс дозволяє формувати звіти на основі чернеток JSON за минулі періоди. За потреби можна змінити дати звітного періоду після завантаження чернетки (проте виключно в межах терміну дії початкової версії шаблону звіту). Наприклад, якщо форма звітності була змінена регулятором у третьому кварталі, то завантаживши чернетку звіту за перший квартал користувач може змінити період на другий квартал, а на третій або четвертий (у яких вже діяли нові стандарти) не зможе.

У подальшому сервіс буде розширено можливостями складання будь-якої XML-звітності суб’єктів, що звітують до НКЦПФР.  А «Кабінет інформаційних послуг» на сайті SMIDA буде доповнено новим розділом «Збережені звіти», що міститиме XML файли, завантажені або створені користувачем.  Збережені звіти можна буде переглядати, редагувати та видаляти.

Для швидкої реєстрації та безпомилкового подання звітності - до послуг користувачів «Кабінету інформаційних послуг» пропонується Інструкція користувачаПідтримка технічних спеціалістів, а також електронна форма зворотнього зв’язку.

Нагадаємо, що Законом України від 12.09.2019 року №79-IX«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (спліт) передбачена ліквідація Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і передача її функцій Національному банку України та НКЦПФР. Відповідно до змін законодавства з 1 липня 2020 року до професійної діяльності на фондовому ринку віднесена діяльність з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, а також діяльність з адміністрування недержавних пенсійних фондів.


Теги: | SMIDA XML Reports | звіт | адміністратор | НПФ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.