Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

«Якість фінансової звітності та аудиторських звітів зростає, але нам разом ще є над чим працювати», – Юрій Шаповал, член НКЦПФР


15.11.2021 18:29

Протягом останніх років якість фінансової звітності та проведення аудитів зростає, але регулятору разом з аудиторською спільнотою ще є над чим працювати.

Таку думку висловив Юрій Шаповал, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на міжнародній конференції «Суспільний нагляд за аудиторською діяльністю в Україні: досвід та перспективи», повідомляється на сайті регулятора.

Виступаючи на сесії, що була присвячена ролі аудиту в підвищенні прозорості діяльності компаній, член регулятора розповів про механізми взаємодії системи нагляду за аудиторською діяльністю та систем нагляду НКЦПФР.

«Останнім часом, незважаючи на загальні покращення, ми бачимо і певні помилки у фінансовій звітності і аудиторських висновках до неї. Так, я маю на увазі нерозкриття інформації щодо справедливої вартості фінансових інструментів, недостатнє розкриття або взагалі відсутність інформації щодо суттєвих статей фінансової звітності. Також це, на жаль, неповне розкриття інформації чи її відсутність щодо пов’язаних сторін та операцій між ними», – розповів про проблематику у цій сфері пан Шаповал.

Член комісії додав, що аудиторські висновки є свого роду гарантом якості для звітності. Аудиторський звіт є обов’язковим для річної звітності, для річної консолідованої звітності і не є таким для квартальної. Але, якщо учасник ринку не аудіює звітність за квартал, він має розкрити таку інформацію. До речі, якщо компанія входить до числа тих, що складають суспільний інтерес, аудитора треба обирати із четвертого реєстру відповідно до ст. 21 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».

«Сподіваюсь, що спільними зусиллями регуляторів та завдяки підвищенню кваліфікації аудиторів обсяги неякісних звітів та висновків будуть зведені до мінімуму. Як результат – ринок зможе отримати прозору фінансову звітність», – підсумував комісіонер.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | звіт | НКЦПФР | аудит | капітал | Юрій Шаповал |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.