Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

АРІФРУ матиме корпоративне управління


06.11.2019 17:42

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила рішення про впровадження корпоративного управління в Державній установі «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України».

В державній установі вперше буде створена однорівнева система корпоративного управління (one-tier board system) з головним органом управління – радою директорів, до якої увійдуть виконавчі і невиконавчі директори.

На даний час законодавство передбачає створення виключно дворівневої системи корпоративного управління і не вимагає обов`язкового створення ради директорів в компаніях іншого типу, крім публічних акціонерних товариств.

«Ми проаналізували світову практику корпоративного управління і бачимо, що багато юрисдикцій дозволяють компаніям обирати, яку модель використовувати – однорівневу чи дворівневу. Наразі готуємо зміни до законодавства, які запровадять новий тип системи корпоративного управління – однорівневі борди. Є запит від ринку на спрощену модель управління, ми маємо звернення від багатьох учасників. Однорівнева модель – це можливість зручно працювати, зменшити адміністративні витрати, покращити координацію органів управління. То ж ми вирішили відпрацювати цей підхід на базі АРІФРУ», – прокоментував рішення регулятора Максим Лібанов, член НКЦПФР.

Для досягнення балансу інтересів учасників на базі АРІФРУ буде створена також рада учасників, до якої увійдуть всі стейкхолдери, які користуються послугами Агентства з розкриття інформації.

«Це буде ефективний майданчик для дискусій та розуміння технології інформаційного супроводження, запровадження відповідного рівня захисту інформацій, технологічного розвитку засобів розширення та опрацювання інформації, тощо. Запровадивши нові стандарти до розкриття інформації, ми розуміємо, що пройде певний час коли наш фінансовий ринок зацікавить системних інвесторів та міжнародні інформаційні агенції. Тому певний час АРІФРУ буде відігравати важливу роль на ринку інформаційних послуг, забезпечуючи відповідний рівень інформаційного супроводження. Для цього ми прагнемо забезпечити прозорість у діяльності Агентства, в тому числі прозорість в управлінні, технологічних процесах, формуванні цін на наші послуги, тощо», – додав Ігор Доброван, директор АРІФРУ.

Додаткова інформація

АРІФРУ створене у 1998 року з метою організаційного, технічного та ресурсного забезпечення реалізації повноважень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. У 2010 році АРІФРУ запустило інформаційний ресурс smida.gov.ua, на якому розкривається інформація про діяльність емітентів цінних паперів. У лютому 2019 року АРІФРУ пройшло авторизацію в якості провайдера інформаційних послуг на фондовому ринку. Командою Агентства розроблений програмний комплекс, який дозволяє учасникам ринку оприлюднювати регульовану інформацію в Загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР та подавати електронну звітність та/або адміністративні дані до НКЦПФР відповідно до встановлених законодавством вимог.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | АРІФРУ | НКЦПФР | корпоративне управління |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.