Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Банки змінили свою роботу через коронавірусний карантин


23.03.2020 11:20

Українська банківська система перебудувала свою роботу через карантин, запроваджений в країні з 17 березня по 3 квітня для стримування поширення COVID-19.

Що ж змінилося в роботі найбільших установ ринку.

ПриватБанк проводить регулярне прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у 1900 відділеннях, офісах та транспортних засобах. У відділеннях встановлена додаткова санітарна година з 12:30 до 13:30 а їх робота у вихідні обмежена. Банк рекомендує клієнтам відділень чекати своєї черги на свіжому повітрі. Співробітники банку, які не задіяні у підтримці критично важливих сервісів та обслуговуванні клієнтів, перейшли на дистанційний режим роботи.

ПриватБанк продовжить дію карток для виплат (зарплатні, пенсійні, соціальні картки) на 90 днів, якщо закінчення терміну дії картки припадає на період карантину.

З 18 березня ПриватБанк не продає готівкову валюту, а лише проводить безготівковій валютообмінні операції фізосіб у онлайн-банкінгу Приват24 та мережі терміналів самообслуговування. Готівкову валюту у касах можуть отримати власники валютних депозитів, строк дії яких завершується, за попереднім замовленням. Дефіцит викликаний зупинкою імпорту авіаційним транспортом банкнот доларів США.

Ощадбанк ввів санітарну годину та додаткову дезінфекцію робочих місць, приміщень відділень, кас перерахунку, інкасаторських автомобілів. Банк визнав, що також має дефіцит готівкової іноземної валюти.

Для черг введені окремі правила: потрібно дочекатися своєї черги на вулиці, якщо у відділенні вже перебуває 3-5 відвідувачів; потрібно дотримуватися дистанції мінімум 1 м від присутніх; обробляти руки дезінфекційними засобами і не заходити в банк в хворобливому стані.

Окрему заяву банк зробив стосовно внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Незважаючи на закриття КПВВ через введення карантину, усі соціальні виплати та пенсії будуть нараховувати. На цей період тимчасово скасовується необхідність підтверджувати перебування громадянами ВПО на підконтрольній уряду України території. Від 17 березня на період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням COVID-19, видаткові операції за поточним рахунком ВПО у Ощадбанку не будуть блокувати, якщо власник рахунку не пройшов фізичну ідентифікацію.

Укрексімбанк запровадив технічні перерви для санітарної обробки приміщень. Банк до «стабілізації ситуації в країні та вирішення питання щодо забезпечення банківської системи достатнім обсягом готівкової іноземної валюти» продає валюту лише для безготівкових операцій: пролонгація депозитів; купівля валюти для розміщення депозиту на 3 місяці і більше, або для поповнення поточних/карткових рахунків; переказ коштів в іноземній валюті на рахунки клієнтів.

Отримання переказів по міжнародних системах переказів MoneyGram та Western Union (за тимчасової відсутності в касі суми готівкової іноземної валюти, достатньої для виплати переказу) можливе за умови зарахування суми переказу на поточний/картковий рахунок клієнта в іноземній валюті, або виплати переказу в національній валюті за курсом банку, встановленим на день здійснення операції.

Укргазбанк залишив працювати всі відділення у штатному режимі та без жодних обмежень для клієнтів. Усі приміщення банку регулярно дезінфікуються, відвідувачі перевіряються на підвищену температуру та забезпечуються засобами дезінфекції рук, а співробітники банку забезпечені засобами індивідуального захисту. Більшість відділень обладнана пристроями для дезінфекції готівки.

З 19 березня в усіх відділеннях Райффайзен Банку Аваль вводиться режим обслуговування за попереднім записом через Інформаційний центр банку: для приватних клієнтів – 0 800 500 500; бізнес-клієнтів – 0 800 505 045; преміум-клієнтів – 0 800 500 500 або через персонального менеджера.

Відділення працюють у містах з 10:00 до 16:00 з перервою 13.00-14.00, у районних центрах (меньше 50 тис. населення) 9:00 до 15:00 з перервою 12.00-13.00. Банк проводить додаткові технічні перерви для дезінфекції та провітрювань приміщень. 20 березня не працювало лише 4 відділення.

Банк ухвалив рішення щодо часткового переходу на режим дистанційної роботи зі збереженням безперервності всіх операційних процесів. Більша частина персоналу підрозділів підтримки банку переведена на віддалену роботу. Кількість працівників, які мають працювати у відділеннях, значно зменшена. Скасовані відрядження, очні зустрічі. У відділеннях роблять перерви для провітрювань та дезінфікуючих прибирань, співробітники забезпечені дезінфікуючими засобами, захисними масками.

На період карантину банк призупинив продаж валюти в касах банку, рекомендує купівлю онлайн. Але в касі можна отримувати готівку зі своїх рахунків, значні суми необхідно буде замовити попередньо.

Альфа-Банк з 17 березня призупинив работу 45 відділень в Гайвороні, Знам’янці, Кам’янець-Подільському, Києві, Львові, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, Полтаві, Тернополі, Ужгороді, Харькові, Херсоні, Хмельницькому, Чернівцях. Тимчасово призупинено роботу відділень по суботах та робота післяопераційних кас (клієнти банку зможуть проводити касові операції до 17:00).

Через відсутність постачання банкнот іноземної валюти в Україну, Альфа-Банк припинив продавати та видавати клієнтам готівкову валюту, але продовжив її купувати через каси. Фізособи можуть купити валюту онлайн. Видача готівкового долара з клієнтських рахунків (поточних, в тому числі карткових, депозитних, ощадних) тимчасово припинена. Операції з готівковим євро і гривнею – без обмежень. Банк додав в мобільний банкінг опцію конвертації доларів в євро, які можна зняти в касі.

З 18 березня ПУМБ тимчасово припинив розгляд нових заявок на оформлення кредитів готівкою та кредитних карток з метою зменшення кількості відвідувачів відділень та мінімізації контактів.

Банк закликає відвідувачів відділень дотримуватися дистанції не менше 1 м від інших, а в зоні самообслуговування 24/7 може знаходитися лише 1 людина. Якщо у відділені більше 3-5 клієнтів, банк просить інших очікувати свою чергу на вулиці на безпечній відстані.

На період з 18 березня по 5 квітня граничний час роботи відділень в будні дні становить 18:00 (робота з клієнтами та касове обслуговування – 17:30); перерва – 13:00 – 14:00. Банк щодня дезінфікує приміщення та відділення, слідкує за станом здоров’я співробітників, робить перерви в роботі відділень для профілактичних заходів: в 11:00-11:15 і в 16:00-16:15. Субота і неділя – вихідні дні.

Графік відділень з режимом роботи 8:00 – 17:00 та 8:30 – 17:30 не змінюється, але встановлюється фіксований час перерви – з 13:00 до 14:00; через кожні дві години роботи перерва 15 хвилин для санітарних заходів. У зв’язку з припиненням діяльності метрополітену, у відділеннях Києва робота в будні дні з 10:00 до 16:00 (касове обслуговування – до 15:30); без фіксованої перерви; через кожні дві години роботи робиться перерва 15 хвилин для санітарних заходів. Вихідні дні – субота, неділя.

Укрсиббанк з 17 березня ввів тимчасові обмеження на допустиму кількість одночасного перебування клієнтів в приміщенні відділень: від 3 до 5 осіб в залежності від розміру приміщення. З 18 березня всі відділення працюють з 10:00 до 16:00, перерва з 13:00 до 14:00, субота, неділя — вихідні дні.

ОТП Банк змінив з 17 березня по 3 квітня графік роботи відділень: робота з клієнтами з 09:00 до 17:00, операційна каса – з 9:30 до 16:00. Не працюватимуть денні каси подовженого дня та каси у післяопераційний час. Відділення «Набережне» у Києві в цей період працюватиме з 10:00 до 17:00. 

Креді Агріколь Банк у всіх відділеннях запровадив санітарну годину в період з 13:00 до 14:00 щоденно. На цей період відділення зачиняється для клієнтів, проводяться заходи з його дезінфекції, провітрювання, у відділеннях є санітайзери і введений контроль черги із очікуванням поза банком.

Скасовується післяопераційна робота відділень: всі відділення працюватимуть з клієнтами з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00. Тимчасово закриті з 19 березня на період карантину 17 відділень. Але 85% відділень працюють у стандартному режимі, в містах присутності мінімум одне відділення.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | банк | коронавірус | карантин |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.