Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Білоруські бонди обвалилися через протестні акції та загрозу санкцій


13.08.2020 17:51

Облігації Республіки Білорусь впали на біржових торгах на тлі протестів та можливих санкцій з боку Євросоюзу та США.

За даними торгів на Московській біржі, облігації «Білорусь-07» з погашенням у 2025 році впали в ціні на 2,15%, що стало найбільшим падінням за всю історію їх обігу.

Крім цього, падають і інші білоруські бонди. Так «Білорусь-04» і «Білорусь-03» з погашенням у 2022 році впали на 1,5% і 1,3% відповідно, передає FinСlub.

Зазначимо, що після виборів президента Білорусі 9 серпня по всій країні почалися протестні акції та страйки. Влада намагається придушити мирні акції протесту силовими методами.

Литва, Польща та Латвія вимагають від чинного президента країни Олександра Лукашенка, який за офіційними даними виграв чергові президентські вибори, зупинити насильство з боку силовиків. Вони також погрожують ввести санкції як на рівні окремих країн, так і на рівні ЄС.

Європейських сусідів підтримав глава МЗС Німеччини Хайко Маас. Крім того про можливі санкції заявив держсекретар США Майк Помпео.

Міжнародне рейтингове агентство S&P попередило, що через загрозу санкцій Білорусь може бути відрізана від міжнародних ринків капіталу, оскільки санкції можуть мати негативний вплив на економічне зростання і довіру з боку інвесторів.

У червні Білорусь розмістила випуск єврооблігацій на $1,25 млрд, що забезпечить майбутні виплати за державними зобов'язаннями з термінами погашення в найближчому майбутньому, без тиску на міжнародні резерви, які на 1 серпня 2020 року становили $8,9 млрд (16% ВВП).

«Графік погашення держборгу залишається важким, і ми вважаємо, що існують короткострокові ризики для Білорусі щодо закриття доступу до міжнародних ринків капіталу внаслідок зростаючих перспектив міжнародних санкцій і волатильності грошових потоків, які надходять на ринки, що розвиваються в умовах пандемії covid-19», — зазначає S&P.

 

Джерело: FinСlub, Интерфакс-Запад


Теги: | Білорусь | облігації | борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.