Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Більш ніж 5000 українських підприємств почнуть звітувати в новому електронному форматі XBRL вже в 2020 році


27.09.2019 10:46

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» передав Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку сучасний програмний комплекс VIZOR Software вартістю в півмільйона доларів США. Комплекс буде використовуватись підприємствами для подання фінансової звітності, а фінансовими регуляторами – для більш ефективного нагляду за ринками.

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» офіційно передав Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) програмний комплекс, необхідний для функціонування Системи фінансової звітності (СФЗ).

СФЗ виступатиме «єдиним вікном» для подання фінансової звітності підприємствами, що становлять суспільний інтерес згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Цей закон відносить до категорії підприємств, що становлять суспільний інтерес, близько 5000 українських компаній, які починаючи з 2020 року зобов’язані складати фінансову звітність та подавати її регуляторам в єдиному електронному форматі іXBRL.

XBRL є широко поширеним в світі міжнародним стандартом подання в електронному вигляді ділової інформації, зокрема фінансової звітності за МСФЗ. Стандарт XBRL забезпечує опрацювання великих обсягів якісних та кількісних показників і використовується багатьма фінансовими регуляторами в світі для якісного нагляду за фінансовими ринками.

Закупівля програмного комплексу для функціонування СФЗ здійснена Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні». Його вартість склала 524 759 доларів США.

Програмний комплекс створено компанією VIZOR Software (Ірландія), що спеціалізується на розробці та впровадженні програмного забезпечення для фінансових регуляторів та податкових органів. Програмне забезпечення VIZOR Software використовується в 31 юрисдикції по всьому світу, в тому числі Банком Англії та Австралійською комісією з пруденційного нагляду, Банком Албанії та Комісією з нагляду за фінансовим ринком Албанії.

«Початок роботи «єдиного вікна» подання фінансової звітності для всіх суб’єктів фінансового сектору знакова подія, яка розширить перспективи для розвитку економіки. Нова система підвищить якість підготовки фінансової звітності компаній, а регуляторам полегшить процес обробки цієї інформації, дозволить завчасно виявляти ризики і реагувати на них. Хоча звітність буде накопичуватися на базі НКЦПФР, але доступ до неї буде у всіх регуляторів, які здійснюють нагляд за компанією. Можливості щодо аналізу інформації в цьому форматі безмежні», – розказав про плани регуляторів голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

«USAID продовжує активно допомагати Україні в розвитку фінансового ринку. Завдяки новому програмному комплексу регулятори отримають можливість більш якісно наглядати за ринком, а підприємства – стануть більш прозорими. Перехід підприємств на новий формат звітності, більш якісний нагляд за ринком та кращий захист інвесторів, сприятиме залученню додаткового фінансування українськими підприємствами та українською економікою в цілому»,  наголосив  Роберт Бонд, керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» під час офіційної передачі програмного комплексу НКЦПФР.

СФЗ запущено в дослідну експлуатацію на базі Центру збору фінансової звітності. Операційне управління Центром здійснює НКЦПФР, а користуються системою всі фінансові регулятори – Національний банк України, Нацкомфінпослуг, НКЦПФР, – а також Міністерство фінансів України та Державна служба статистики.

«Запровадження такої системи є дуже важливим кроком для підвищення стандартів розкриття інформації суб’єктами звітування, в тому числі банками та іншими фінансовими установами.  Подання фінансової звітності через «єдине вікно» в електронному вигляді прискорить перехід банківської системи на безпаперові технології. Крім того, у регулятора з’явиться можливість швидкої та автоматичної обробки стандартизованих і консолідованих даних фінансової звітності для її аналізу й виконання наглядових функцій.  Зокрема йдеться про ґрунтовний моніторинг річної фінансової звітності банків та інших фінансових установ, – зауважив директор департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України Богдан Лукасевич. – Ще однією перевагою цієї системи є те, що фінансова звітність подаватиметься у міжнародному форматі, зрозумілому усім іноземним інвесторам та стейкхолдерам, які слідкують за розвитком банківського сектору України».

Член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов, зазначив, що «Україна вдячна США за підтримку, яка надається в рамках проекту USAID/FST, за можливість підвищити рівень транспарентності та інвестиційної привабливості ринків небанківських фінансових послуг. На сьогодні небанківські фінансові установи стрімко розвиваються і не тільки щодо обсягів наданих фінансових послуг, але також демонструють позитивну динаміку сплачених податків та створених нових робочих місць. Очікується, що таксономія фінансової звітності відкриє для них нові можливості для залучення інвестицій, підвищить рівень довіри споживачів та відкриє нові можливості щодо реалізації проектів державно-приватного партнерства на фінансовому ринку України».

Довідково

Інформація в форматі іXBRL базується на метаданих, викладених в таксономіях, і описаних взаємозв’язках між поняттями. В світі існує загальна таксономія фінансової звітності, яка публікується Радою з МСФЗ (International Accounting Standard Board). В Україні таксономія фінансової звітності – Таксономія UA XBRL МСФЗ – вперше була розроблена і оприлюдненра у 2018 році Міністерством фінансів України. Вона враховує специфіку бізнесу та особливостей складання фінансової звітності в Україні і має два розширення – для банків та страхових компаній. Чинна версія таксономії опублікована на вебсайтах Мінфіну, НКЦПФР, НБУ та Нацкомфінпослуг. Також її можна завантажити безпосередньо на інформаційному вебсайті СФЗ (https://frs.gov.ua).

Презентація про Систему фінансової звітності та її можливості доступна за посиланням.


Теги: | USAID | VIZOR | СФЗ | іXBRL | МСФЗ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.