Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Бізнес погіршив оцінку податкової системи України


27.11.2019 16:35

Бізнес погіршив оцінку податкової системи України.

Так, за квітень–жовтень 2019 року показник податкового індексу склав 2,9 балів з 5 можливих, у порівнянні з 2,98 у попередньому періоді.

«Таким чином, показник Індексу залишається в негативній площині протягом всієї історії дослідження з 2011 року», - йдеться у висновках експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацію.

Зокрема, зросла частка невдоволених податковим законодавством – 26%, тоді як у попередньому періоді таких було 23%. Ще 59% експертів вважають якість податкового законодавства України задовільним.

Найбільш оптимістичними щодо стану податкової системи підприємці були наприкінці 2018 – на початку 2019 року. Зараз же спостерігаються точкові погіршення в оцінках респондентів, які власне і вплинули на зниження інтегрального показника.

Також зменшилась кількість опитаних, які вважають, що чинний податковий режим сприяє веденню їхнього бізнесу – 64%, тоді як у минулому періоді таких було 68%.

Тільки 18% експертів оцінили процес підготовки податкової звітності та адміністрування податків позитивно, натомість 33% вважають процедуру обтяжливою.

Експерти вказали основні фактори, які негативно впливають на підготовку податкової звітності та адміністрування, у порядку пріоритетності для респондентів: кількість часу, витраченого на підготовку податкової звітності та сплату податків; незрозумілість правил та роз’яснень щодо підготовки податкової звітності та проведення платежів; недосконалість електронної системи звітності; поспішне запровадження нових правил та недостатність часу для пристосування до них; кількість платежів.

За даний період відчутні прояви фіскального тиску відчули на собі 28% опитаних, що практично повторює результат у минулому періоді. 29% повідомили про те, що тиск був майже відсутній і ще 9% експертів взагалі не зіштовхнулися з цим явищем впродовж досліджуваного періоду. У попередньому періоді кількість останніх складала 18%, тож ми бачимо, що кількість таких компаній на сьогодні скоротилася вдвічі.

Серед методів тиску, які все ще спостерігаються, бізнес назвав необґрунтовані інформаційні запити; необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами та несприйняття ними контраргументів/пояснень; упереджені рішення фіскальних органів; технічні проблеми з роботою серверу під час подання електронної звітності та реєстрації податкових накладних з ПДВ.

Результати опитування показали, що кількість незадоволених якістю податкових сервісів зросла – 29% (у попередньому періоді – 24%). Водночас 33% опитаних підтвердили, що задоволені якістю податкового обслуговування, а ще 38% вказали на задовільний рівень послуг.

В опитуванні взяли участь 105 експертів Податкового комітету ЄБА. Під час розрахунків до уваги традиційно бралися 4 критерії: якість податкового законодавства; обтяжливість/легкість адміністрування податків; фіскальний тиск; якість податкового обслуговування (роботи податківців).

Загальне значення Податкового індексу являє собою інтегральний розрахунок середнього значення кожного з вищенаведених факторів.

 

Джерело: дослідження ЄБА «Податковий індекс: квітень – жовтень 2019», Фінансовий клуб


Теги: | податки | бізнес | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.