Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Бізнес-асоціації категорично проти введення надзвичайного стану із зупинкою всіх нестратегічних підприємств


23.03.2020 16:49

Зупинка всіх нестратегічних підприємств у рамках боротьби з COVID-19 катастрофічно позначиться на економіці.

Така позиція викладена у спільній заяві Спілки українських підприємців (СУП), Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), Федерації роботодавців (ФРУ), Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), асоціації ІТ Ukraine, Бізнес 100, СЕО club, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми повністю згодні, що це надзвичайна загроза для громадян України і необхідні максимальні заходи для захисту здоров'я людей. Водночас ми вважаємо, що введення надзвичайного стану із зупинкою більшості нестратегічних підприємств є передчасним і може завдати катастрофічного удару по економіці України", - йдеться у спільній заяві.

Бізнес вимагає від усіх гілок влади негайно залучити його до розробки покрокових дій для скорочення впливу негативних наслідків пандемії на економіку та ухвалювати такі рішення лише після обговорення з бізнес-спільнотою.

Порівняно з іншими країнами Україна застосувала найжорсткіші заходи - заборону міжнародного і міжміського сполучення, обмеження руху міського транспорту, закриття громадських закладів і установ, зазначили бізнес-асоціації.

"Країни, де кількість хворих на мільйон людей перевищує показники України в сотню разів (Німеччина - 286 хворих на мільйон осіб, Нідерланди - 246, Швеція - 191), використовують лише частину заходів, які ввела Україна. Водночас Україна планує нове вагоме розширення комплексу заходів до вже наявного переліку, яке можна порівняти тільки з введеними заходами у регіонах Італії та Китаю, які найбільше постраждали, зокрема, заплановано заборону діяльності підприємств, які, не входять до переліку критичної інфраструктури", - зазначили бізнес-асоціації, наголошуючи: це загрожує втратою мільйонів робочих місць і значними втратами бюджетів різних рівнів.

Бізнес-співтовариства наголошують також на необхідності якнайшвидше виконати зобов'язання України перед МВФ для отримання фінансування, скоротити витрати бюджету, зокрема зупинити фінансування держпрограм, а також забезпечити швидку та ефективну верифікацію одержувачів пенсійних, соціальних виплат і пільг, щоб виявити неіснуючих одержувачів.

"Держава зі свого боку має забезпечити неоподатковуваний мінімальний дохід працівникам, які постраждали від введення карантинних заходів", - зазначено в повідомленні.

Крім цього, варто зупинити нарахування будь-яких фінансових санкцій всім підприємцям і компаніям, які мають кредити у банківських та інших фінустановах, зазначає бізнес-співтовариство.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | бізнес | карантин | коронавірус | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.