Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Бюлетень щодо стану ринку цінних паперів, жовтень 2017


22.11.2017 16:50

Загальна інформація щодо обігу цінних паперів на фондовій біржі

Загальний обсяг торгів на організованому ринку у жовтні 2017 року становив 17,6 млрд грн. Обсяги торгів корелюються з активністю торгів з ОВДП.

У жовтні 2017 року укладення біржових контрактів відбувалось на 4  фондових біржах. Понад 90% усіх торгів за обсягами відбулись на фондових біржах «Перспектива» та  «ПФТС» за рахунок торгів з ОВДП. Найбільша кількість укладених біржових контрактів – на «Українській біржі» (близько 90% всіх контрактів).

Організований ринок за структурою торгів у розрізі фінансових інструментів фактично є ринком обігу державних облігацій (98%). Обсяги торгів з іншими цінними паперами залишаються на мінімальному рівні та складаються в основному з кількох емітентів, попит на цінні папери яких формується обмеженим колом учасників.

Кількість виконаних біржових контрактів збільшився  порівняно з попереднім періодом (6,2%) на фоні збільшення обсягів торгів.

Залишаються значні обсяги біржових контактів, укладених на ринку РЕПО. Предметом 95% усіх контрактів, укладених на ринку РЕПО, є державні облігації. В основному операції на ринку РЕПО здійснюють банки.

Загальна інформація щодо обігу цінних паперів на неорганізованому ринку

Загальний обсяг торгів на неорганізованому ринку у жовтні 2017 року становив 13,01 млрд грн. Найбільші зміни в обсягах та структурі торгів зафіксовано за акціями та інвестиційними сертифікатами. Загальне зменшення обсягів порівняно з попереднім місяцем становило близько 46% та 59% відповідно.

Обсяги торгів на неорганізованому ринку у жовтні 2017 року продемонстрували падіння, а саме акції торгувались менше, ніж у попередні періоди.

Торгівля акціями

Понад 70% торгів на неорганізованому ринку здійснюють ТОП-5 торговців цінними паперами, обсяг угод у яких становить 4,6 млрд грн.

На біржовому ринку торгівля акціями формується з емітентів, які переважно є предметом контрактів інтернет-трейдингу. У жовтні 2017 року всі ТОП-10 емітентів, які найбільше торгувалися на фондових біржах, всупереч трендів на позабіржовому ринку, були реальними підприємствами, з яких складаються основні галузі економіки. Проте торги із зазначеними емітентами залишаються дуже незначними, а низька концентрація ліквідності та значна волатильність є причиною відсутності бажання у великих інвесторів формувати свої портфелі з таких активів.

Порівнюючи ціноутворення на акції на біржовому та позабіржовому ринку, можна констатувати, що спред цін на неорганізованому ринку значно ширше, а різниця, починаючи з 50% спреду та більше, фактично зростає в геометричній прогресії. Кількість випусків, що торгуються на неорганізованому ринку, значно більше за ті, що перебувають у біржових списках  фондових бірж. Водночас кількість емітентів, за якими спред на позабіржовому ринку перевищує 1000%, тобто ціни на акцію відрізняються у 10 та більше разів.

Торгівля ОВДП

Протягом жовтня 2017 року середня дохідність за гривневим ОВДП становила близько 13%-15% при мінімальній дохідності, зафіксованій на рівні 9,24%, та максимальній 18,9%.  Протягом 3 місяців поспіль спостерігаєтья падіння середньозваженої ставки річної дохідності, яка є предметом укладених біржових контрактів з ОВДП.

За валютними ОВДП протягом усього року доходність та різниця між максимальною та мінімальною доходністю залишається досить великою. Всі розрахунки за валютними ОВДП відбуваються у національній валюті, отже значна курсова волатильність суттєво впливає на криву дохідності. Спред  значно  вище за гривневі ОВДП.

Більше інформації – на веб-сайті НКЦПФР 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.