Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Через спекуляції ціна на нафту WTI стала від'ємною


21.04.2020 16:56

Світові ціни на нафту відновили зниження в понеділок, 20 квітня, а ціна американської нафти марки WTI впала до найнижчої ціни за всю історію на тлі побоювань інвесторів з приводу переповнених нафтосховищ в умовах рекордно низького світового попиту: травневий контракт на WTI в один з моментів торгів коштував всього цент, а потім вартість нафти обвалилась до від'ємних значень, пише Фінансовий клуб.

Травневі контракти на американську нафту близько 22:00 коштували мінус $40 за барель, а ще на початку доби за неї платили майже $17.

Спочатку травневі ф'ючерси на WTI подешевшали на $9,43, або на 51,6%, до $8,84 за барель, повідомляє ВВС.

Червневі ф'ючерси на WTI впали не так сильно – на 10% до $22,4 за барель, червневі ф'ючерси на Brent подешевшали на 5,5% – до $26,6.

Після чого обвал цін посилився. До 20:22 травневі ф'ючерси WTI подешевшали до $3, а вже через 10 хвилин котирування впали нижче $2 за барель.

Таке відбулось вперше з 1983 року, коли нафтові ф'ючерси почали торгуватися на біржі.

До 20:50 барель американської нафти подешевшав до $0,9. А за даними на 20:56, ціна травневих ф'ючерсів на поставку WTI доходила до $0,01.

Термін травневого контракту WTI спливає 21 квітня і закривається фізичною поставкою нафти, а не готівковими розрахунками.

Вже на 21:30 котирування травневого контракту WTI обвалилися до мінус $37,06. Котирування дійшли до мінус $37,63.

Станом на 21:40 падіння досягло 315,87%, до мінус $39,44 за барель, зазначається на лондонський біржі ICE, повідомляє РБК.

Ціна впала до мінус $40,32, повідомляє FT.

Це рекордне падіння за добу.

Червневі ф'ючерси на нафту WTI впали на 20%, до $20,8 за барель.

Нафта марки WTI – West Texas Intermediate або Texas Light Sweet – є американським нафтовим маркером. Вона видобувається у Техасі – основному нафтодобувному штаті США, де зосереджені основні родовища сланцевої нафти.

Падіння ціни на WTI аналітики пояснюють двома факторами. По-перше, скорочення видобутку, про яке після декількох тижнів торгової війни домовилися Росія і Саудівська Аравія, виявилося недостатньо.

«Ринок досить швидко зрозумів, що домовленості ОПЕК + в її нинішньому вигляді не вистачить на те, щоб збалансувати нафтові ринки», - вважає головний аналітик брокерської компанії Axicorp Стівен Іннес.

По-друге, брак місця в американських нафтосховищах. З початку березня запаси нафти в місті Кушинг (штат Оклахома), одному з основних хабів торгівлі сирою нафтою в США, виросли майже на 50%, відзначають аналітики банку ANZ.

За минулий тиждень запаси зросли на 5,7 млн барелів до 55 млн. Максимальний обсяг для зберігання нафти складає близько 76 млн барелів (карта нафтових сховищ), і при поточній швидкості поповнення до середини травня він може бути повністю заповнений. «Ми бачимо продаж за демпінговими цінами, тому що ніхто, взагалі ніхто не хоче, щоб сховища в Кушингу продовжували заповнюватися кожну хвилину», - пояснив Іннес.

Ціни на Brent впали незначно, оскільки ця нафта є морською сировиною, яку торгівці можуть легко перевозити в райони підвищеного попиту, тоді як нафту WTI, після заповнення резервуару в Оклахомі, просто невідомо куди дівати.

Цей феномен пояснив колишній в.о. міністра економіки України Павло Кухта в дописі у Facebook.

«Поки ситуація на фізичному ринку важка, через деякий час нафту буде ніде зберігати - на цьому побоюванні обвалилися травневі ф'ючерси. Не виключено, що Brent і Urals теж ненадовго впадуть нижче $10 за барель», - вважає аналітик Fitch Дмитро Маринченко.

Ф'ючерс на нафту Brent торгується на рівні $25,49, а спотові ціни знизилися до мінус $3,5. Спотові ціни на російській Urals з поставкою в порти Середземного моря знизилися до мінус $3, повідомляють "Ведомости".

Ціни на нафту в останні дні продовжували знижуватися навіть після того, як країни ОПЕК+ погодили скорочення видобутку нафти на 9,7 млн ​​барелів на добу. До угоди, укладеної Саудівською Аравією і Росією після попереднього зриву домовленостей і обвалу ціна на нафту, вперше приєдналися США, які завдяки сланцевої революції стали одним з найбільших виробників нафти в світі.

Однак ця угода не може швидко виправити ситуацію з перенасиченням світового ринку нафти. Ціни на нафту марки Brent впали приблизно на 60% з початку року, в той час як ф'ючерси на американську нафту впали приблизно на 85%. Ціни в США впали до рівнів, значно нижче рівня беззбитковості, необхідного для видобутку сланцевої нафти. Це призвело до зупинки буріння.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в квітні попит на нафту в світі впаде на 30% на тлі обмежувальних заходів, прийнятих з метою обмеження поширення коронавірусу. У порівнянні з минулим роком попит знизиться на 29 млн барелів на добу. Такий рівень в останній раз спостерігався в 1995 році.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | нафта | біржа | ОПЕК | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.