Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Ціна українських ВВП-варантів вперше перевищила 100% номіналу


22.01.2020 16:56

Котирування ВВП-варантів (цінних паперів) України, випущених у 2015 році, на міжнародній біржі 16 січня перевищили історичний максимум і досягли 100,29% номіналу.

Ціна варантів вперше перевищила номінальну вартість.

«Історичний день, вперше в історії ціна на українські варанти перевищила 100% від номіналу... а лише декілька років тому вони продавалися по 29%», - написав керівник приватного інвестиційного фонду на фондовому ринку США Володимир Компанієць у Facebook.

При цьому він припустив, що за результатами першого року Україна зробить виплати на рівні $105 млн, хоча в середньорічний стратегії уряду було відзначено, що «ніяких виплат за варантами не буде в найближчі роки».

У свою чергу міністерка фінансів Оксана Маркарова на презентації Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року зауважила, що «тригери, які повинні були запустити виплати по ВВП-варантам, не настали».

Попередній максимум за ВВП-варантами було зафіксовано у вересні 2019 року на тлі заяв уряду про майбутнє зростання економіки на 40%.

Україна випустила ВВП-варанти в 2015 році в рамках реструктуризації $19,3 млрд держборгу на суму списаних кредиторами єврооблігацій на $3,2 млрд і вони не є частиною держборгу країни, але по ним упродовж 20 років - з 2021 по 2041 рік - можуть відбуватись окремі виплати.

Інвестори претендують на частину приросту реального ВВП, що перевищує 3% в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП вище $125,4 млрд.

Український ВВП вже вищий за цей рівень (завдяки ревальції), як і темпи його зростання вище 3%.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | ВВП-варант | ВВП | економіка | борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.