Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Ціни на нафту обвалилися на 20-30% через конфлікт у ОПЕК


10.03.2020 11:06

Ціни на нафту на азійських ринках обвалились більш ніж на 31% на початку торгів у понеділок, 9 березня, на тлі того, що країни ОПЕК не змогли домовитися з іншими виробниками нафти про скорочення видобутку.

Про це повідомляє ЕП із посиланням на Bloomberg.

Вартість марки Brent упала до $31,02 за барель, але потім котирування відновилися до $36,48 (-19,42%).

Це було найбільше одномоментне падіння вартості нафти після 1991 року, коли тривала війна у Перській затоці. За прогнозами інвестиційного банку Goldman Sachs, котирування нафти можуть продовжити падіння та досягти показника від $20 до $30 за барель.

Вартість нафти WTI після відкриття торгів 9 березня впала на 27% - до $30, пізніше відновивши позиції до $33,8 (-18,12%).

Через спалах коронавірусу, який вплинув на транспортну галузь і промисловість, на світовому ринку утворився надлишок нафти.

Передбачалося, що виробники нафти досягнуть угоди про скорочення виробництва, щоб не допустити падіння цін, але угода ОПЕК була зірвана, що автоматично означає, що найбільші гравці ринку не контролюють ситуацію.

Росія відмовилася скоротити виробництво нафти, а Саудівська Аравія вирішила його збільшити.

В п'ятницю, 6 березня, Росія і ОПЕК розірвали угоду про скорочення видобутку нафти: долар і євро до рубля досягли максимумів за декілька років, і Банк Росії вирішив призупинити викуп валюти на 30 днів.

Країни ОПЕК+ на переговорах 6 березня не змогли домовитися і продовжити угоду про скорочення видобутку нафти. Діюча угода перестане діяти з 1 квітня. Після цього всі обмеження на видобуток нафти в країнах ОПЕК і "не ОПЕК" будуть зняті.

Державна компанія Saudi Aramco запропонувала покупцям нафти найбільші знижки за останні 20 років і обіцяє збільшити видобуток більш ніж на 2 млн барелів на день.

Російська державна нафтова компанія "Роснефть" планує збільшити видобуток нафти, як тільки закінчиться поточна угода ОПЕК +. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, близьке до компанії. За словами джерела, компанія почне нарощувати показники відповідно до своїх цілей розвитку - на 300 тисяч барелів на день протягом тижня-двох.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) за підсумками 2020 року очікує зниження попиту на нафту на 90 тисяч барелів на добу за базовим сценарієм та на 730 тисяч - за песимістичним, падіння попиту трапиться уперше з 2009 року. За даними МЕА, у I кварталі попит на нафту упав на 2,5 млн барелів на добу у порівнянні з I кварталом 2019 року.

У суботу Центробанк Росії встановив курс рубля на рівні 67,5 руб. за долар США, а в понеділок російські ринки були закриті через вихідний. Однак у понеділок вранці на міжнародному валютному ринку курс рубля обвалився слідом за ціною на нафту. Долар виріс до 73,29 руб., і це найвища вартість американської валюти з березня 2016 року.

Падіння цін на нафту майже до $30 за барель загрожує РФ бюджетним дефіцитом і девальвацією, вважає старший директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитро Маринченко.

 

Джерела: Економічна правда, Bloomberg, ВВС Україна, Фінансовий клуб


Теги: | нафта | біржа | ОПЕК |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.