Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Citigroup передрікає знецінення долара на 20% у 2021 році


23.11.2020 18:17

Долар США в наступному році може втратити 20% вартості через появу вакцини від коронавірусу, вважають аналітики Citigroup.

"Поширення вакцини спровокує всі ознаки "ведмежого" ринку, дозволивши долару рухатися по тій же траєкторії, що і на початку- в середині 2000-х років, - наводить Financial Times слова стратега Citi Кельвіна Тсе. - Чи може долар знизитися на 20% за один лише наступний рік? Ми думаємо, що так".

Подібне падіння буде максимальним з моменту зниження вартості американської валюти на 33%, яке почалося в 2001 році і тривало до фінансової кризи 2008 року, пише Stockworld з посиланням на FT.

Аналітики Citi вважають, що Федеральна резервна система (ФРС) США займе обережну позицію, перш ніж прийняти рішення про підвищення ставок, навіть незважаючи на прискорення відновлення світової економіки. В результаті інвестори будуть шукати інші можливості для вкладення грошей, оскільки зростання інфляційних очікувань в США знижує відносну привабливість долара.

Доларовий індекс, що відслідковує вартість долара США щодо шести основних валют, з початку 2020 року опустився більш ніж на 4%. Тим часом євро зміцнився приблизно на 6% до долара, австралійський долар - більш ніж на 4%.

У той же час, падіння долара незначне в порівнянні з ростом в попередні роки. У 2014 році він зміцнився майже на 13%, в 2015 році - на 9%.

У минуле десятиліття зростання попиту на долар було "майже неминучим", з огляду на підвищення ставок ФРС, в той час як деякі інші центробанки зберігали їх близько нуля, вважають аналітики Goldman Sachs. Це призвело до зміцнення долара і підготувало ґрунт для майбутнього падіння, зазначає аналітик банку Зак Пандл. Goldman Sachs прогнозує зниження долара на 6% в найближчі 12 місяців.

На думку Пандла, валюта буде слабшати, навіть якщо відновлення економіки США прискориться.

Стратег Morgan Stanley Ендрю Шитс, в свою чергу, очікує знецінення долара на 4%, а також зміцненню нацвалюти Норвегії, Швеції, Новій Зеландії та Австралії, коли вакцина надійде для масового використання. Євро і валюти emerging markets, включаючи бразильський реал, південноафриканський ранд і російський рубль, можуть також вирости щодо долара. За прогнозом Шитса, курс євро до кінця наступного року може піднятися до $ 1,25.

Аналітик Deutsche Bank Джордж Саравелос вважає, що поточна ситуація сприятлива для "ралі ризикових активів, ослаблення долара і зміцнення чутливих до економічного зростання валют до кінця року".

Однак деякі експерти зберігають обережні прогнози через зростання захворюваності коронавірусом і відновлення карантинних заходів. Марк Маккормік з TD Securities, зокрема, заявив про "бичачий" прогноз для долара в кінці поточного року.

"Ринки повинні враховувати поточну напруженість, а не просто дивитися в майбутнє", - сказав він.

Крім цього, аналітики Barclays вважають, що недостатньо масштабний або занадто запізнілий пакет заходів підтримки американської економіки може призвести до зростання попиту на активи "тихої гавані".

 

Джерело: Stockworld


Теги: | долар | Citi | євро | США | ФРС | COVID-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.