Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Clearstream відкриває рахунок в цінних паперах в Національному банку України


15.03.2019 11:41

13 березня міжнародний депозитарій цінних паперів Clearstream та Національний банк підписали угоду про кореспондентські відносини для подальшого відкриття рахунку у цінних паперах у депозитарії Національного банку.

Вперше за свою історію Україна приєднується до міжнародного депозитарію цінних паперів. Цей крок є ключовим етапом очікуваного найближчим часом запуску "лінку" між Національним банком України та Clearstream.

Встановлення лінку з Clearstream спрощує доступ іноземних інвесторів до українського ринку цінних паперів, а саме облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Розрахунки за гривневими ОВДП здійснюватимуться через систему ICSD, що зменшить трансакційні і часові витрати інвесторів на проведення таких операцій для інвесторів.

Водночас підписання договору з Clearstream підвищить привабливість та ліквідність ринку державних цінних паперів України. Український Уряд отримає переваги від розширення кола джерел довгострокового фінансування, зниження вартості боргових коштів і покращення валютної структури державного боргу за рахунок більшого попиту на цінні папери, номіновані у гривні. Отже, кореспондентські відносини з міжнародним депозитарієм Clearstream забезпечать приплив іноземного капіталу до української економіки і посилять її фінансову стабільність.

"Цей крок стане наріжним каменем нашої майбутньої моделі доступу до облігацій внутрішньої державної позики України. Ми з нетерпінням чекаємо подальшого прискорення наших проектів з українськими партнерами", - зазначив Ян Віллемс, керівник відділу глобальних ринків у Clearstream.

"Кореспондентські відносини з міжнародним депозитарієм дозволять Україні прискорити інтеграцію до світового ринку капіталу", - сказав заступник Голови Національного банку Олег Чурій.

"За останні три роки ми системно розвивали первинний ринок ОВДП, приводячи його у відповідність з кращими міжнародними практиками. Початок діяльності Clearstream в Україні – це довгоочікуваний крок на шляху відкриття українського ринку ОВДП для іноземних інвесторів", - додала міністр фінансів України Оксана Маркарова.

 

Джерело: НБУ


Теги: | НБУ | депозитарій | ЦП | Clearstream |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.