Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Ділова активність бізнесу продовжує зростати, - НБУ


01.09.2021 16:01

Впродовж серпня індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 53,4 пунктів проти 50,8 у липні, що є найвищим показником із жовтня 2019 року.

За даними НБУ, вперше за два роки респонденти всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуваннях, надали позитивні оцінки щодо результатів своєї діяльності.

Бізнес у серпні поліпшив оцінки щодо економічного стану своїх підприємств на тлі сприятливої зовнішньої кон’юнктури, високого споживчого попиту, зростання бюджетних видатків на розбудову інфраструктури та пожвавлення інвестиційної діяльності, пише FinClub.net.

У рейтингу настроїв лідирують підприємства промисловості. Їхній результат склав 54,3 проти 51,9 у липні. Промпідприємства, як і в попередні місяці, прогнозують зростання обсягів виготовленої продукції, нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних. Окрім цього, вперше за 1,5 року сектор промисловості продемонстрував оптимістичні настрої щодо зростання чисельності працівників.

Підприємства сфери послуг найсуттєвіше серед усіх секторів посилили оптимістичні настрої щодо власних економічних перспектив: секторальний індекс у серпні зріс до 54.1 з 50.1 пунктів у липні. Респонденти мали позитивні оцінки щодо обсягу наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання. Очікування збільшення чисельності працівників триває другий місяць поспіль.

Підприємства торгівлі вперше з квітня позитивно оцінили результати своєї економічної діяльності: секторальний індекс зріс до 51.1 з 49.7 у липні. Респонденти поліпшили очікування щодо обсягу товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу. Водночас вони, як і раніше, не очікують збільшення загальної чисельності працівників.

Підприємства будівництва четвертий місяць поспіль позитивно оцінюють результати своєї діяльності: секторальний індекс становив 53 проти 55.6 у липні. Респонденти зберігають високі оцінки щодо обсягу будівництва та нових замовлень та третій місяць поспіль демонструють оптимізм щодо загальної чисельності працівників.

На тлі високих очікувань щодо зростання цін на сировину та матеріали підприємства всіх секторів економіки прогнозують здорожчання власної продукції/послуг. Водночас підприємства будівництва стриманіше оцінюють зростання цін на власну продукцію/послуги внаслідок сповільнення динаміки очікувань щодо зростання вартості послуг підрядників.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 25 серпня 2021 року. В опитуванні взяли участь 322 підприємства. Серед опитаних підприємств 42.9% – компанії промисловості, 29.5% – сфери послуг, 22.7% – торгівлі, 5% – будівництва, 35.7% респондентів – великі підприємства, 29.2% – середні, 35.1% – малі.

Нагадаємо, у червні індекс очікувань ділової активності зріс до 51,6 з 50,5 у травні та сягнув найвищого значення з жовтня 2019 року.

 

Джерело: вебсайт НБУ, FinClub.net


Теги: | ділова активність | бізнес | економіка | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.