Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ДКЦПФР: 2010 рік став відправною точкою для активного розвитку фондового ринку


21.01.2011 14:33

   Напередодні підбиття підсумків діяльності ДКЦПФР України за 2010 рік, Держкомісія відзначає низку важливих заходів минулого року: успіхи у вдосконаленні нормативно-правової бази фондового ринку, продуктивне міжнародне співробітництво та налагодження діалогу з вітчизняними емітентами цінних паперів.
   Державна комісія з ЦПФР підбиває попередні підсумки своєї діяльності. В минулому році робота ДКЦПФР була ознаменована не тільки призначенням нового голови Д.М. Тевелєва (березень 2010) і приходом нових кваліфікованих кадрів, а й реалізацією стратегічних завдань регулятора.
   Підсумком діяльності Комісії у 2010 році в напрямку розробки законодавчої бази стала робота над проектом Програми розвитку фондового ринку України на 2011 – 2015 роки.
   Як зазначає голова ДКЦПФР Дмитро Тевелєв: «Метою Програми є формування конкурентоспроможного національного фондового ринку та перетворення його на ефективний механізм забезпечення вільного та швидкого перетоку інвестиційного капіталу через створення відповідних правових, інституційних, технологічних та організаційних умов.».  

За підсумками 2010 року ВРУ розглянула близько десяти законопроектів, розроблених ДКЦПФР, низка законопроектів очікують на свій розгляд і знаходяться у стадії доопрацювання. Зокрема:

  • ВРУ прийняла у другому читанні Закон України від 01.07.2010 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення вимог до статутного капіталу професійних учасників фондового ринку», метою якого є зменшення ризиків щодо операцій з цінними паперами при здійсненні професійної діяльності на фондовому ринку.
  • Готується до розгляду ВРУ у другому читанні Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму державної реєстрації припинення акціонерних товариств» (реєстраційний №2260 від 21.03.2008), спрямований на врегулювання всіх важливих аспектів порядку здійснення державної реєстрації припинення юридичних осіб, які є акціонерними товариствами та емітентами цінних паперів, а також розв’язання на законодавчому рівні основних проблемних питань, які на даний час виникають в цій сфері.

  Комісією також було розроблено низку нормативно-правових актів, спрямованих на вдосконалення системи розкриття інформації та захист прав інвесторів. Серед них:

  • Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо інсайдерської інформації» (реєстраційний №73301 від 04.11.2010), який визначає принципи ідентифікації інсайдерської інформації, а також захист прав інвесторів шляхом передбачення обов’язковості ведення обліку доступу до такої інформації. Законопроект також уточнює норми, які встановлюють кримінальну й адміністративну відповідальності з метою підвищення їх дієвості (готується до розгляду ВРУ у першому читанні).
  • Рішення Комісії від 22.06.2010 № 981 «Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі», Рішення Комісії від 28.12.2010 №1977 «Щодо порядку оприлюднення інформації про обсяги торгів з акціями та облігаціями українських емітентів, що відповідно до законодавства пройшли лістинг та перебувають в обігу на фондових біржах» та ін.
  • Рішення від 31.08.2010 №1388 «Про затвердження Положення щодо запобігання маніпулюванню на фондовому ринку України», основними результатами якого стало підвищення рівня захищеності прав учасників фондового ринку, реалізація механізму прозорого встановлення ринкових цін на цінні папери та дотримання учасниками ринку вимог актів законодавства.

   2010 рік був для Комісії роком активного міжнародного співробітництва. «Поглиблення співпраці з іноземними фондовими ринками в галузі біржової торгівлі дозволить українським емітентам отримати для свого розвитку довгострокові інвестиційні ресурси» - коментує голова ДКЦПФР Дмитро Тевелєв.

  • ДКЦПФР підписала Меморандум про взаєморозуміння з Агентством з регулювання та нагляду фінансового ринку та фінансових організацій Республіки Казахстан, Комісією з цінних паперів Литви та Комісією з цінних паперів та бірж Бразилії. Узгоджуються положення проекту нового Меморандуму про співробітництво та обмін інформацією між ДКЦПФР та фінансовими регуляторами Російської Федерації, Китаю, Йорданії, Єгипту, Угорщини, Хорватії, Румунії, Німеччини, Іспанії, Естонії та Греції.
  • Делегації від Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України на чолі з Головою Комісії Дмитром Тевелєвим побували з візитами, зокрема, у Польщі та КНР (Гонконг). Результатом цих поїздок стали нові можливості для надходження в економіку України інвестиційних ресурсів через вихід українських емітентів на міжнародні торгові майданчики. З цією метою усуваються перешкоди на законодавчому рівні для безпосереднього виходу українських компаній на польський та китайський ринки. Активно вирішуються питання щодо встановлення кореспондентських відносин між депозитаріями України та Польщі.

  Налагоджено двосторонній зв'язок і співробітництво з учасниками ринку, зокрема:

  • Завдяки участі у засіданнях «круглого столу» спільно з УАІБ на тему: «Актуальні питання діяльності КУА та ІСІ», які проходили з січня по березень 2010 року в Києві, Харкові, Львові та Одесі, ДКЦПФР вдалося налагодити діалог з регіональними емітентами.
  • В рамках Програми «Крок на зустріч. Закон України «Про акціонерні товариства» спільно з Державною установою АРІФРУ членами Комісії протягом року проводилися семінари в Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Донецьку та Харкові. Метою цих зустрічей була популяризація Комісії як регулятора ринку цінних паперів, роз'яснення нормативно-правових актів і з'ясування існуючих проблем та пошук шляхів їх вирішення.

Кроком до зміцнення стосунків з учасниками вітчизняного фондового ринку стала також розробка нової версії сайту АРІФРУ, яка дозволила спростити доступ до необхідної інформації. В планах ДКЦПФР – модернізація сайту регулятора, яка забезпечить інтерактивну і своєчасну взаємодію з інвесторами, учасниками ринку та ЗМІ.
   Як зазначив пан Тевелєв, найближчим часом на прес-конференції будуть підбиті підсумки 2010 року та озвучені плани на майбутній рік. «Вже зараз можу сказати, що в планах Комісії на 2011 рік – подальше здійснення корпоративної реформи, посилення вимог до управління ризиками та прозорості учасників фондового ринку, створення законодавчої бази для впровадження нових фінансових інструментів, удосконалення саморегулювання на фондовому ринку, популяризація фондового ринку.», - підсумував Дмитро Тевелєв.


Теги: | ДКЦПФР | АРІФРУ | Дмитро Тевелєв | підсумки |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.