Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ДКЦПФР стає Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку


29.11.2011 09:20

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) припинить свою діяльність; відтепер регулятором фондового ринку та ринку цінних паперів є Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Відповідні зміни встановлені Указом Президента № 1061/2011 «Про ліквідацію Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку» від 23 листопада 2011 року та Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1063/2011 «Про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку» від 23 листопада 2011 року.

Згідно до Указів Президента, для припинення діяльності ДКЦПФР буде створено комісію з ліквідації органу на чолі з Дмитром Тевелєвим, яка має забезпечити здійснення в установленому порядку заходів, пов'язаних із ліквідацією Комісії, а також поінформувати у шестимісячний строк про результати проведеної роботи. Що стосується створення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, то разом із Указом про утворення регулятора, Президентом були затверджені Положення про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку та гранична чисельність працівників Комісії у кількості 575 штатних одиниць.

Так, Положенням про регулятор задекларовано, що НКЦПФР є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України й підзвітним Верховній Раді України, основною метою якого є здійснення державного регулювання ринку цінних паперів.
Якщо говорити про основні засади функціонування НКЦПФР, то її центральний апарат та територіальні органи становлять систему органів Комісії, яку очолює Голова регулятора. НКЦПФР як колегіальний орган утворюється у складі Голови Комісії та шести її членів. Голова Комісії та члени Комісії призначаються на посади та звільняються з посад Президентом України шляхом видання відповідного указу, а термін повноважень посадовців становить шість років. Як і раніше, одна й та ж особа не може бути Головою або членом Комісії більше двох термінів підряд. НКЦПФР як колегіальний орган є правомочною з моменту призначення більше половини її загального кількісного складу.

Серед першочергових кроків, спрямованих на виконання Указів Президента та відповідного Закону, - внесення змін до багатьох внутрішніх документів Комісії. Також найближчим часом планується внутрішня реорганізація системи регулятора, основне завдання якої - підвищення ефективності роботи НКЦПФР.

Нагадаємо, такі зміни у діяльності Комісії передбачені Законом України № 3610–VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, у сфері зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг», який був підписаний 2 серпня 2011 року Президентом України Віктором Януковичем. Даний Закон був прийнятий Парламентом 6 липня цього року.

 

Контакти:
Прес-секретар НКЦПФР
Юлія Жулій
тел. (044) 254 25 53


Теги: | НКЦПФР | регулятор фондового ринку |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.