Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ДКЦПФР: Законопроект «Про інститути спільного інвестування» внесено до Парламенту


21.12.2011 14:44

Кабінет міністрів України погодив Проект Закону України «Про інститути спільного інвестування», розроблений фахівцями ДКЦПФР (Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку) на виконання Програми економічних реформ Президента України. Даний Законопроект зареєстровано Верховною Радою України за номером 9615 від 19 грудня 2011 року.

«Після набрання чинності Закону України «Про акціонерні товариства», виникли численні питання щодо застосування норм Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)», який діє з 2001 року. Крім того, практика застосування норм цього документу компаніями з управління активами та інвестиційними фондами виявила необхідність внесення деяких змін до цього Закону. Керуючись цим, регулятор фондового ринку розробив Законопроект, який регулюватиме порядок створення, функціонування і ліквідації пайових та корпоративних інвестиційних фондів», - розповідає про передумови підготовки Законопроекту та його спрямування Максим Лібанов, начальник Управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР.

Враховуючи великий обсяг змін, які необхідно було внести до Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)», розробленим Комісією законопроектом викладено зазначений Закон у новій редакції.

Що стосується суттєвого наповнення документу, то Законопроектом передбачена чітка послідовність дій при створенні корпоративних та пайових інвестиційних фондів, а також при проведенні процедури їх ліквідації. Крім того, Законопроектом передбачено встановлення вимоги щодо іменної форми випуску цінних паперів інститутів спільного інвестування та існування таких цінних паперів в бездокументарній формі.
Також Законопроектом пропонується встановити вимогу щодо здійснення оплати вартості цінних паперів інститутів спільного інвестування, в тому числі акцій корпоративного інвестиційного фонду при формуванні початкового статутного капіталу, виключно у грошовій формі.
Важливо зазначити, що Законопроектом передбачено удосконалення системи розкриття інформації про діяльність інститутів спільного інвестування. Зокрема, пропонується встановити вимогу щодо наявності у компаній з управління активами власного веб-сайту, на якому повинна розміщуватися інформація про компанію та ін.

Творці документу прогнозують, що реалізація регуляторного акта буде сприяти підвищенню надійності функціонування суб‘єктів спільного інвестування, підвищенню ефективності інвестиційної діяльності інститутів спільного інвестування, що, в свою чергу, сприятиме захищеності коштів, вкладених у цінні папери цих інститутів та збільшенню обсягів інвестиційних ресурсів, що залучаються суб‘єктами спільного інвестування.

«Прийняття проекту Закону України «Про інститути спільного інвестування» покращить систему управління ІСІ, удосконалить порядок створення, функціонування та ліквідації інвестиційних фондів та сприятиме підвищенню ефективності інвестиційної діяльності ІСІ, що в цілому сприятиме збільшенню обсягів надходжень інвестиційних ресурсів у економіку України», - зазначає пан Лібанов.


Контакти:
Прес-секретар ДКЦПФР
Юлія Жулій
тел. (044) 254 25 53


Теги: | ІСІ | ДКЦПФР | інвестування | цінні папери |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.