Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ЄЦБ прогнозує глибокі зміни в світовій економіці через коронакризу


06.07.2020 18:06

Викликана пандемією COVID-19 криза призведе до трансформації економіки, зокрема до більшої автоматизації та більш коротких ланцюжків постачань.

Про це заявила голова Європейського центробанку Крістін Лагард, повідомляє Фінансовий клуб з посиланням на Bloomberg.

«Перехід до нових економічних моделей буде руйнівним, причому найбільше в перші два роки. Вочевидь буде завдано удару по зайнятості та виробництву, а в подальшому ми зможемо сподіватися на поліпшення продуктивності», - зазначила Лагард.

На її думку, криза трансформує економіку, зокрема прискориться перехід до діджиталізаціі та автоматизації, ланцюжки поставок стануть коротшими, а промисловість - більш екологічною.

За оцінками ЄЦБ, ланцюжки поставок у світовій економіці скоротяться приблизно на 35%, а рівень роботизації збільшиться на 70-75%.

«Європейському Центробанку доведеться зберігати виключно м'яку грошово-кредитну політику якийсь час і потрібно розробити фінансові інструменти, які дозволять фінансувати трансформацію економіки», - заявила Лагард.

Вона відзначила також швидке зростання онлайн-торгівлі в період локдаунів, коли багато людей були змушені залишатися вдома. За словами Лагард, цей тренд буде посилюватися в збиток традиційній торгівлі.

«Все це обов'язково вплине на споживчі ціни. Можливо, спочатку це буде дефляційний тиск, а потім вже інфляційна динаміка», - наголошує вона.

Лагард також зазначила збільшення роздрібних онлайн-платежів з початку року і закликала Євросоюз створити єдиний цифровий ринок.

Вона зауважила, що пандемії зазвичай підсилюють нерівність з економічними і соціальними наслідками, які центральний банк повинен буде прийняти до уваги.

Раніше Лагард заявляла, що кожен місяць карантинних заходів обходиться економіці єврозони в 2%-3% від обсягу виробництва.

Нагадаємо, ЄЦБ запустив програму тимчасової закупівлі цінних паперів державного та приватного секторів для протидії наслідкам коронавірусної пандемії на 750 млрд євро.

 

Джерело: FinClub


Теги: | COVID-19 | економіка | ЄЦБ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.