Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ЄС та Світовий банк відзначають прогрес України в управлінні державними фінансами


14.04.2020 12:00

Новий звіт Світового банку та Європейського Союзу з оцінки системи державних видатків та фінансової підзвітності в Україні (ДВФП) за 2019 рік засвідчив прогрес, досягнутий Україною у сфері управління державними фінансами.

"Оцінка ДВФП за 2019 рік відзначає, що уряд України досяг прогресу у застосуванні Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в державному секторі (МСБОДС). Згідно з даними звіту, уряд удосконалив інструменти макроекономічного та бюджетного прогнозування, а також підвищив рівень прозорості у сфері управління державними фінансами шляхом запровадження відкритого порталу з бюджетними даними та системи електронних закупівель ProZorro", - йдеться в прес-релізі, поширеному Представництвом ЄС в Україні, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначено, що порівняння оцінок ДВФП за 2019 та 2015 роки говорить про те, що багато показників і параметрів покращилися, зокрема ті, що стосуються фіскальної дисципліни, стратегічного розподілу ресурсів та ефективного використання ресурсів для надання послуг. Однак деякі показники погіршилися з моменту останньої оцінки ДВФП. Наприклад, скорочено час на підготовку бюджету, скоротилася кількість позаконкурсних публічних закупівель та зменшилася кількість аудитів фонду заробітної плати порівняно з попередніми оцінками ДВФП.

"Звіт демонструє готовність України до подальшого вдосконалення системи управління державними фінансами... ЄС і надалі буде підтримувати Україну в реформуванні системи управління державними фінансами", - заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

Оцінку здійснив Світовий банк у рамках Програми ЄС щодо реформування системи державного управління та управління державними фінансами (EURoPAF) та в тісній координації з Міністерством фінансів України. Партнери з розвитку з Міністерства фінансів США та Швеції були в складі групи з виконання оцінки.

Звіт представляє сучасну діагностику ефективності управління державними фінансами на національному рівні та відзначає зміни, що відбулися в ньому після попередньої оцінки ДВФП у 2015 році.

"Чому звіт з оцінки ДВФП є важливим для простих українців? Через те, що оцінка дає змогу визначити, чи витрачаються гроші платників податків там, де вони найбільш потрібні. Це допомагає зрозуміти, що потрібно зробити, щоб мінімізувати ризики нецільового використання та корупції у сфері державних видатків", - зазначив виконувач обов'язків директора Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Александер Кремер.

В Україні відбулася четверта оцінка ДВФП на національному рівні. Попередні оцінки ДВФП відбувалися у 2006, 2011 і 2015 роках: результати попередньої оцінки лягли в основу стратегії реформування системи управління державними фінансами країни на 2017-2020 роки. Результати ж поточної оцінки закладають основу нової стратегії реформування уряду України на 2021-2024 роки.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | бюджет | держава | фінанси |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.