Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Європі потрібен новий набір інструментів для підтримки економічного зростання, - Лагард


25.11.2019 16:06

Європі потрібен новий набір заходів політики для стимулювання економічного зростання, заявила голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард під час виступу на Європейському банківському конгресі в п'ятницю, 22 листопада, передає Інтерфакс-Україна.

Для Лагард, яка очолила ЄЦБ 1 листопада, це перший великий виступ на новій посаді.

За її словами, стимулювальна монетарна політика була і залишається ключовим двигуном внутрішнього попиту в єврозоні, проте в найближчому майбутньому вона піддасться "стратегічному перегляду".

"Як і сказано в прогнозі з грошово-кредитної політики, вона продовжить підтримувати економічне зростання і змінюватися у відповідь на потенційні ризики відповідно до мандату ЄЦБ щодо забезпечення цінової стабільності. Ми безперервно відстежуватимемо побічні ефекти нашої політики, - заявила Лагард. - Очевидно, однак, що цілей монетарної політики можна досягти швидше і з меншою кількістю побічних ефектів, якщо одночасно задіяти інші напрями політики для стимулювання економічного зростання".

Важливим елементом у підтримці зростання, на думку Лагард, є бюджетна політика.

"Йдеться не просто про сукупні витрати держав єврозони, а ще й про їхні спільні дії. Інвестиції є особливо важливою частиною заходів, які мають бути прийняті у відповідь на наявні виклики, оскільки вони забезпечують попит сьогодні й пропозицію завтра", - заявила Лагард.

"Незважаючи на те, що потреби в інвестиціях у всіх країн різні, сьогодні є аргументи на підтримку інвестицій у спільне майбутнє", - зазначила вона.

Сильна внутрішня економіка, за словами Лагард, також базується на збільшенні капіталовкладень бізнесу ц зростанні продуктивності праці.

"Компаніям необхідна впевненість у майбутньому економічному зростанні, щоб робити довгострокові інвестиції", - заявила вона.

Лагард зазначила також, що єврозона відстає від США в плані впровадження інновацій та використання переваг ери цифрових технологій. Це виражається, зокрема, і в більш слабкому підвищенні продуктивності: темпи її зростання в єврозоні з 2000 року були вдвічі нижчими, ніж у США, заявила вона.

"Щоб скоротити це відставання ми маємо використовувати один дуже потужний інструмент, наявний у нас у розпорядженні, - зміцнення нашого внутрішнього ринку, - сказала Лагард. - Завершення створення єдиного цифрового ринку, об'єднаного ринку капіталу та єдиного ринку послуг могло б дати Європі необхідний поштовх для створення нових інноваційних компаній. Усе це ключові складові економічного майбутнього Європи", - заявила вона.

У своєму виступі Лагард виділила два ключові чинники, які становлять загрозу для світової економіки.

"По-перше, це зміни у світовій торгівлі, - зазначила вона. - Тривалі торгові спори і геополітична невизначеність призводять до ослаблення зростання світової торгівлі, яка скоротилася більше ніж удвічі з минулого року. Це призвело до уповільнення глобальної економіки до мінімальних темпів із часів фінансової кризи".

Крім того, "ми бачимо глобальні зміни, насамперед на ринках, що розвиваються, - перехід моделі економіки від зовнішнього попиту до внутрішнього", - додала Лагард.

Другим фактором ризику є уповільнення економічного зростання в розвинених країнах.

"Зростання в розвинених країнах сповільнюється, з кінця 80-х рр. темпи скоротилися приблизно вдвічі. Це має відображення в зниженні глобальних процентних ставок. З огляду на те, що темпи економічного зростання є ключовим двигуном зростання процентних ставок, навіть ті країни, які спробували підвищити базові ставки, були змушені знову знизити їх", - заявила Лагард.

На завершення нова голова ЄЦБ відзначила високу невизначеність глобального економічного середовища, додавши, що це дає Європі унікальну можливість відповісти на виклики за рахунок інвестицій у своє майбутнє, зміцнення загальноєвропейських інститутів і посилення економіки.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ЄЦБ | Лагард |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.