Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ЄІБ надає 1,6 млрд євро на відбудову економіки України


25.07.2022 20:00

Рада Європейського інвестиційного банку 25 липня за підтримки Єврокомісії затвердила виділення Україні 1,59 млрд євро фінансової допомоги ЄС.

Європейський інвестиційний банк (так званий банк ЄС) надає 1,59 млрд євро, підкріплені гарантіями з бюджету ЄС, аби допомогти Україні відремонтувати найнеобхіднішу пошкоджену інфраструктуру та відновити критично важливі проєкти, спрямовані на задоволення нагальних потреб українського народу.

Про це повідомляє FinClub.

Це другий пакет підтримки ЄІБ в межах екстрених заходів солідарності з Україною, розроблений у тісній співпраці з Європейською комісією. Це продовження екстреного пакета фінансової підтримки розміром у 668 млн євро, який був повністю перерахований протягом місяця після початку повномасштабної війни. Як і перший пакет, це фінансування пропонується на вигідних умовах, включно з довгостроковими термінами кредитування.

Другий пакет допомоги в межах екстрених заходів солідарності з Україною від ЄІБ сприятиме збереженню та відновленню функціонування найбільш критично важливої інфраструктури й необхідних послуг, посиленню стійкості країни та підтримці її економічної стабільності.

«Сьогодні, завдяки надзвичайно важливій ​​підтримці Європейської комісії, ми схвалили ще 1,59 млрд євро у межах Екстрених заходів солідарності з Україною від ЄІБ для задоволення найбільш нагальних потреб України у фінансуванні та забезпеченні того, щоб країна могла продовжувати виконувати свої критично важливі функції, зокрема швидку реконструкцію об’єктів соціальної інфраструктури», – заявив президент ЄІБ Вернер Хойєр.

Пакет допомоги складається з двох блоків. Перший – негайна фінансова підтримка на 1,05 млрд євро. Вона міститиме авансові виплати за вісьмома наявними фінансовими контрактами. Це допоможе українському уряду покрити першочергові короткострокові потреби у фінансуванні, надати підтримку стратегічним державним підприємствам, забезпечити негайний ремонт пошкодженої інфраструктури, відновити надання порушених комунальних послуг, підтримати термінові заходи з енергетики та енергоефективності під час підготовки до опалювального сезону.

Другий – відновлення реалізації фінансованих проєктів ЄІБ в Україні на 540 млн євро там, де це можливо, за винятком районів активних бойових дій і територій, непідконтрольних українському уряду. Відібрані проєкти стосуватимуться енергетики, енергоефективності, доріг, транспорту, освіти та інфраструктури, а також програм реконструкції та відновлення. Точний час цих виплат залежатиме від стану просування обраних проєктів.

«Ця допомога від ЄІБ підтримає фінансову життєздатність стратегічних державних підприємств та їхню спроможність здійснювати терміновий ремонт критично важливої інфраструктури, відновлювати надання основних послуг та задовольняти інші невідкладні потреби українців, включно з переміщеними особами через війну РФ», – сказав виконавчий віцепрезидент Європейської комісії, відповідальний за стратегію «Економіка, що працює для людей», Валдіс Домбровскіс.

Він пообіцяв, що Європейська комісія продовжуватиме працювати з державами-членами ЄС та нашими міжнародними партнерами, щоб «підтримувати Україну на всіх рівнях – стільки, скільки це буде необхідно».

 

Джерело: FinClub


Теги: | ЄІБ | кредит | економіка | війна |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.