Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Економіка ЄС за рік зросла на понад 13%


18.08.2021 11:02

У другому кварталі валовий внутрішній продукт єврозони зріс на 2%, загалом в усіх країнах Європейського Союзу - на 1,9%.

За даними Євростату, за рік економіка єврозони зросла на 13,6%, а в країнах ЄС – на 13,2% після падіння обох на 1,3% у попередньому кварталі, пише FinClub.

Річний показник ВВП було скориговано в сторону зниження, порівняно з липневим прогнозом росту у 13,7%.

Зростання ВВП сприяло росту зайнятості населення у квітні-червні: цей показник збільшився на 0,5% у квартальному та на 1,8% у річному обчисленні — вище за попередні прогнози у 1,5%.

Очікується продовження інтенсивного зростання економіки ЄС у III кварталі.

Незважаючи на значне відновлення у II кварталі, економіка єврозони досі приблизно на 3% менша, ніж наприкінці 2019 року. Водночас економіки США та Китаю піднялися вище свого рівня до пандемії.

Серед економік єврозони у другому кварталі найбільше зросли ВВП Португалії (4,9%), Австрії (4,3%), Іспанії (2,8%), Італії та Угорщини – на 2,7%.

Водночас Німеччина та Франція зафіксували помірне зростання ВВП – 1,5% та 0,9% відповідно.

Дані з країн єврозони показують, що витрати домогосподарств були основним чинником зростання у другому кварталі. За даними, оприлюдненими Нідерландами, споживчі витрати стрибнули майже на 6%, завдяки барам та ресторанам, які у березні почали поступово відкриватись після шестимісячного карантину.

Ще одним чинником відновлення економіки стала торгівля. У червні експорт товарів із єврозони зріс на понад 20% у порівнянні з минулим роком і склав майже 210 млрд євро.

Натомість промисловість скорочувалася у червні-травні, що більш ніж повністю нівелювало зростання виробництва у квітні.

 

Джерело: FinClub


Теги: | ЄС | єврозона | ВВП | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.