Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Fitch прогнозує рецесію "безпрецедентної глибини" у 2020 році при падінні світового ВВП на 3,9%


23.04.2020 10:42

Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує у 2020 році рецесію "безпрецедентної глибини" у світовій економіці за період після Другої світової війни на тлі обмежень, до яких вдається влада держав у всьому світі з метою стримування поширення коронавірусної інфекції COVID-19.

Світовий ВВП, згідно з новими оцінками Fitch, скоротиться на 3,9% у 2020 році, йдеться у квітневій доповіді Global Economic Outlook (GEO), передає Інтерфакс-Україна.

Економіка єврозони знизиться цього року на 7%, США - на 5,6%, Великої Британії - на 6,3%, прогнозують експерти агентства.

У попередній доповіді Fitch, оприлюдненій 2 квітня, агентство прогнозувало падіння світового ВВП на 1,9% у 2020 році, єврозони - на 4,2%, США - на 3,3%, Великої Британії - на 3,9%. Нове погіршення прогнозів зумовлене, зокрема, продовженням локдаунів у всьому світі.

"Тепер ми очікуємо, що глобальна економіка скоротиться на 3,9% у 2020 році - це рецесія безпрецедентної глибини в період після Другої світової війни, - заявив головний економіст Fitch Браян Култон. - Таке падіння перевищує удвічі і наш прогноз, зроблений на початку квітня, і рецесію 2009 року".

Прогноз зниження світового ВВП у процентному вимірі еквівалентний його падінню на $2,8 трлн порівняно з рівнем 2019 року й передбачає втрату $4,5 трлн порівняно з прогнозом Fitch для глобальної економіки на поточний рік, зробленим до виникнення пандемії коронавірусу.

"Найбільше прогноз погіршено для єврозони, де впроваджені обмежувальні заходи справили серйозний тиск на економічну активність уже в першому кварталі", - зазначається в доповіді.

Fitch очікує падіння ВВП Італії на 8% у 2020 році, з урахуванням даних, що свідчать про те, що в першому кварталі економічний спад у країні становив 5%, тоді як локдаун було продовжено.

Згідно з офіційними оцінками, ВВП Франції та Іспанії також втратили близько 5% у січні-березні.

"При тому, що прогноз Fitch для Німеччини став менш негативним, враховуючи значніше місце для маневру в плані пом'якшення політики в цій країні, а також той факт, що ФРН безпосередньо відчуває на собі наслідки відновлення економіки Китаю, ми очікуємо падіння ВВП єврозони на 7% цього року", - йдеться в доповіді агентства.

Експерти Fitch зазначають, що жодна країна й жоден регіон не зможуть уникнути руйнівних для економіки наслідків пандемії. У другому кварталі поточного року, за оцінками агентства, обсяги ВВП США та Великої Британії, де локдауни було впроваджено пізніше, ніж у єврозоні, скоротяться більше ніж на 10% порівняно з першим кварталом. У результаті річне падіння ВВП може сягнути близько 6%, незважаючи на запроваджувані стимули.

"Падіння цін на сировину, відтік капіталу й більш обмежена порівняно з розвиненими країнами гнучкість політики посилює негативні наслідки заходів, вжитих для стримування пандемії, в emerging markets", - зазначають у Fitch.

Експерти агентства різко погіршили прогнози на 2020 рік для ВВП Росії, Мексики, Бразилії, ПАР і Туреччини.

Згідно з прогнозом Fitch, китайський ВВП збільшиться на 0,7% поточного року, економіка Індії - на 0,8%.

"За ймовірного збереження економічного підйому в Китаї та Індії на рівні до 1% ми очікуємо падіння сукупного ВВП emerging market уперше принаймні з 80-х рр.", - ідеться в доповіді Fitch.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | рецесія | економіка | коронавірус | COVID-19 | Fitch |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.