Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Fitch підтвердив рейтинг України "B"


07.09.2020 15:50

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

"Рейтинги України відображають її макроекономічну політику, що заслуговує на довіру, яка дозволила знизити інфляцію і звузити бюджетний дефіцит до викликаного коронавірусом шоку, а також історію міжнародної підтримки", - наголошується в релізі агентства, передає Інтерфакс-Україна.

Водночас, зазначає Fitch, цим сильним сторонам протиставляються низька зовнішня ліквідність при високих потребах у фінансуванні, пов'язаних із виплатами великих суверенних боргів, уразливий, хоча і вдосконалюваний банківський сектор, і слабкі показники корпоративного управління.

"Шок через коронавірус, принаймні тимчасово, повернув назад поліпшення, досягнуті Україною за останні роки в плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичної та економічної кризи 2014-2015 років ...", - додає агентство.

За оцінками Fitch, Україна задовольнила майже 68% своїх потреб у фіскальному фінансуванні на 2020 рік у розмірі $ 23,5 млрд США. Агентство очікує виділення цього року ще одного траншу за програмою stand by МВФ ($ 0,7 млрд) і першого траншу нової позики макрофінансової допомоги ЄС на EUR1,2 млрд, що разом із доступною внутрішньою ліквідністю і залишками Держказначейства надають можливості задовольнити фінансові потреби, що залишилися.

Fitch прогнозує міжнародні резерви України на кінець 2020 року $ 27,4 млрд у порівнянні з $ 29 млрд на початку вересня.

"Продовження взаємодії з МВФ є ключовим для України для збереження доступу до зовнішнього фінансування. Однак ризики реалізації програми stand by МВФ значні, враховуючи погану репутацію України щодо виконання попередніх програм і потенційні судові рішення і законодавчі ініціативи, які ведуть до відкоту реформ", - йдеться в релізі.

На думку Fitch, несподівані і часті зміни в уряді на початку року, особливо на ключових економічних постах, таких як міністр фінансів, і політичний тиск на НБУ, що призвело до відставки глави в липні, створюють політичну невизначеність. "Окрім підриву насилу заробленої довіри до політики, зниження незалежності центрального банку може привести до відкоту в макроекономічній та фінансовій стабільності, обмежити доступ до зовнішнього фінансування і підвищити вразливість України перед потрясіннями", - зазначає агентство.

Агентство очікує, що інфляція до кінця 2020 року наблизиться до цільового показника НБУ 5%, у наступному складе 5,3%, а в 2022 році - 5,7%.

Fitch зберіг свій квітневий прогноз, згідно з яким у 2020 році економіка України скоротиться на 6,5, проте в 2021 році зростання складе 3,8%, а в 2022 році - 3,5%. "Однак ризики погіршення наших прогнозів зберігаються, з огляду на невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу", - зазначило агентство.

Fitch прогнозує, що дефіцит зведеного бюджету досягне 6,5% ВВП в 2020 році і поступово скоротиться до 5,4% ВВП в 2021 і 4,2% в 2022 році.

За оцінками агентства, держборг України збільшиться з 44,4% в минулому році (з гарантованим боргом - 50,5%) до 57,4% ВВП (65,1%) цього року і 60% до 2022 року.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | Fitch | рейтинг | економіка | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.