Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Fitch та S&P знизили рейтинги України до "SD" та "RD" через відстрочку виплат за євробондами


15.08.2022 12:21

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у ніч на суботу, 13 серпня, знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті з «C» до «RD» (обмежений дефолт), тоді як агентство Standard&Poor's – знизило довгостроковий і короткостроковий рейтинги в іноземній валюті з «СС» до «SD» (вибірковий дефолт).

«Запит згоди на відстрочку погашення зовнішнього боргу України на два роки був узгоджений із необхідною часткою власників облігацій і набув чинності 11 серпня. Fitch розцінює це як завершення обміну проблемних боргів (DDE) і тому знизило РДЕ до «RD», а рейтинг інструментів – до «D», обидва з «C», – цитує Інтерфакс-Україна пояснення від Fitch.

«З огляду на оголошені умови реструктуризації та наші критерії ми розглядаємо угоду як проблемну та рівносильну дефолту», – повідомили в S&P.

Агентство знизило рейтинги випуску реструктурованих єврооблігацій до «D» з «СС» та рейтинги України в національній валюті з «B-/B» до «CCC+/C» і рейтинги за національною шкалою з «uaBBB-» до «uaBB-».

Крім того, S&P дало негативний прогноз щодо рейтингу в національній валюті, оскільки спричинені війною макроекономічні та бюджетні труднощі можуть послабити спроможність уряду виконувати свої боргові зобов'язання у гривні.

Агентство підтвердило довгостроковий РДЕ України в національній валюті на рівні «CCC-», короткостроковий РДЕ на рівні «C» та країнову стелю на рівні «B-», а рейтинг одного з внутрішніх випусків у валюті з погашенням у 2023 році, не включений в обмін, навіть підвищило до «CCC-».

І Fitch, і S&P заявили про очікуване швидке підвищення рейтингу України в іноземній валюті до рівня, що відповідає перспективам виплат з обслуговування боргу відповідно до його нових умов.

«Після набуття чинності реструктуризацією комерційного боргу в іноземній валюті ми можемо вважати дефолт урегульованим, і рейтинг може бути підвищений з «SD». Ми схильні надавати більшості суверенних паперів, що виходять із дефолту, рейтинги категорій «CCC» або «B» залежно від кредитних факторів після дефолту, включно з новими умовами державного боргу», – зазначило S&P.

Як повідомлялося, Україна 20 липня запропонувала власникам єврооблігацій з 1 серпня відстрочити всі виплати за ними і терміни погашення на два роки, зберігши поточні ставки дохідності. Після закінчення цього терміну відсотки може бути виплачено одразу або капіталізовано.

Крім того, міжнародні партнери України у рамках G7 та Паризького клубу кредиторів заявили про готовність призупинити виплату боргу України до кінця 2023 року з можливістю продовження відстрочки ще на один рік. Вони також наполегливо закликали приватних кредиторів прийняти пропозицію України про відстрочення виплат за її єврооблігаціями та зміни умов щодо ВВП-варантів.

Україна 10 серпня повідомила про згоду власників єврооблігацій на запропоновані умови. За даними Мінфіну на його сайті, загалом на ринку перебувають в обігу 13 випусків єврооблігацій України загальною номінальною вартістю $17,26 млрд та EUR2,25 млрд.

У термін до липня 2024 року підлягають погашенню три випуски єврооблігацій України на загальну суму $3 млрд 17,59 млн: 1 вересня 2022 року – на $912,35 млн, 1 вересня 2023-го – на $1 млрд 355,23 млн та 1 лютого 2024 року– на $750 млн.

Грубо виплати відсотків за ними та ще 10 випусками єврооблігацій за 24 місяці становитимуть за поточними ставками близько $3 млрд.

Крім того, пропозицію про відстрочення виплат і погашення на два роки схвалили і власники випущених під держгарантії єврооблігацій "Укравтодору" на $700 млн із погашенням у 2028 році та ставкою 6,25% та НЕК "Укренерго" на $825 млн із погашенням у 2026 році та ставкою 6,875%.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна 


Теги: | Fitch | S&P | рейтинг | економіка | борг | війна | єврооблігації | ВВП-варант | реструктуризація | дефолт |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.