Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Індекс реформ в Україні вперше показав деградацію


13.11.2020 15:22

Рішення Конституційного суду по е-декларуванню опустило Індекс реформ України до від’ємних значень.

Про це повідомила керівниця і редакторка проєкту iMoРe Тетяна Тищук, передає FinClub.

Індекс моніторингу реформ (іМоРе) став від’ємним і становив «-0,8 бала» за період з 19 жовтня по 1 листопада.

Індекс може коливатися від «-5» до «+5».

«У попередньому раунді індекс дорівнював 0 (нуль) балів», - зазначила вона.

За свою історію з початку 2015 року індекс був нульовим 6 разів. Негативне значення індексу спостерігається вперше.

У 8 зі 146 раундів були негативні оцінки за окремі напрямки, проте вони врівноважувалися позитивними оцінками за іншими напрямками, й загальна оцінка не падала нижче нуля.

Рішення КСУ про неконституційність положень антикорупційного законодавства щодо декларування представниками державних органів доходів та майна було оцінено в «-4,5 бала».

КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з моніторингу та контролю за виконанням законодавства з питань етичної поведінки представників державних органів, запобігання та врегулювання їх конфлікту інтересів, контролю та перевірки декларацій їхніх доходів та майна, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу їх життя тощо. Це рішення суттєво впливає на спроможність антикорупційної інфраструктури, яка була збудована в Україні починаючи з 2014.

Закон, що уніфікував підхід до бюджетів місцевого самоврядування незалежно від статусу населеного пункту, додав 1 бал, як і закон про повернення «пакунку малюка».

Індекс Моніторингу Реформ (ІМоРе) VoxUkraine призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес середовище, енергетика.

Джерело: FinClub


Теги: | ІМоРе | індекс | реформ | VoxUkraine | КС |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.