Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Кабмін підготував програму виходу з економічної коронакризи


27.05.2020 18:01

Уряд на засіданні 27 травня розробив програму стимулювання економіки для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Програму презентував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, передає Фінансовий клуб.

Програма спрямована на впровадження комплексної системи заходів для стабілізації та сталого розвитку економіки, підтримку бізнесу та створення робочих місць.

«Програмою передбачена реалізація близько 230 заходів, багато з яких вже впроваджено. Це фактично дорожня карта, сформована за пропозиціями міністерств, регіонів, аналітичних центрів, асоціацій, бізнесу та провідних експертів. Ініціативи спрямовані на покращення доступу до фінансів, доступу до ринків, вдосконалення регулювання, сприяння модернізації, сталому розвитку галузей та боротьбу з безробіттям», - зазначив Петрашко.

Урядова програма містить три розділи.

1. Короткострокові ініціативи у відповідь на COVID-19.

2. Гарантія безпечного функціонування економіки.

Для підтримки економіки були розроблені заходи для 6 секторів: промисловість, сільське господарство, енергетика, транспорт та інфраструктура, інформаційно-комунікаційні технології, сфера послуг (торгівля, готельно-ресторанна справа, освіта, креативні індустрії, особисті послуги).

3. Підтримка галузей і захист товарів, робіт і/або послуг від їх імпортної альтернативи.

«Червоною лінією, яка проходить через усю програму та є частиною кожного елементу стратегії, став принцип пріоритету українського виробника, який платить податки та створює робочі місця в Україні. Здоровий економічний націоналізм це є стратегія багатьох країн, і ми також будемо рухатися в цьому напрямку», - зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Підтримка галузей економіки має супроводжуватись впровадженням загальних функціональних заходів, які підсилять секторальні ініціативи. Функціональні напрями включають підтримку МСБ, стимулювання міжнародної торгівлі, залучення інвестицій, розвиток інновацій, розвиток ринку праці, розумне регулювання економічної діяльності.

«Якщо ми говоримо про підтримку малих бізнесів, то це програми доступних кредитів, запуск грантових програм, розширення участі МСБ у державних закупівлях, а також всебічна допомога по виходу на зовнішні ринки», - зазначив глава уряду.

Крім того, за його словами, уряд зараз обговорює зменшення податкового навантаження для МСБ, а також «регуляторну гільйотину».

«Коли прості ФОПи більше не потребуватимуть допомоги бухгалтерів у заповненні документів, а України увійде в ТОП-30 країн світу в питанні легкості адміністрування податків. Це наша ціль, це дуже важливо максимально спростити роботу малому бізнесу, особливо мікро-бізнесу», - наголосив Шмигаль.

За рішенням Кабміну, повна версія програми буде оприлюднена після доопрацювання в триденний термін.

 

Джерело: Фінансовий клуб, вебсайт Мінекономіки, Урядовий портал


Теги: | криза | економіка | коронавірус | бізнес | COVID-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.