Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Кабмін спростив отримання дешевих кредитів


18.06.2020 22:36

Кабінет міністрів змінив порядок надання кредитів малому бізнесу та підприємцям у рамках держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%».

Уряд на засіданні 17 червня схвалив постанову «Про внесення змін до Порядку надання держпідтримки мікропідприємництва та малого підприємництва», повідомляє Міністерство фінансів.

Зокрема, вирішено:

- пом’якшити вимоги до обов’язкової прибутковості діючого бізнесу в попередньому податковому періоді;

- зняти обмеження щодо напрямків використання коштів, отриманих суб’єктами підприємництва для фінансування оборотного капіталу;

- зняти обмеження щодо максимальної суми кредиту в рамках програми, залишивши обмеження лише по розміру держдопомоги;

- заборонити використовувати банківський депозит у якості застави за кредитом в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%»;

- привести формулу розрахунку базової процентної ставки у відповідність з рівнем операційних витрат банків, який дозволяє їм забезпечувати виконання програми «5-7-9%».

Відтепер мікро- та малий бізнес зможе звернутися за отриманням кредитів за новими правилами одразу після внесення радою Фонду розвитку підприємництва відповідних змін до програми «Доступні кредити 5-7-9» та оновлення угод з уповноваженими банками.

«Під час впровадження програми «Доступні кредити «5-7-9%» Міністерством фінансів та Міністерством розвитку економіки в співпраці з уповноваженими банками та представниками бізнесу виявлено низку питань, які потребують додаткового врегулювання шляхом внесення змін до порядку її реалізації. Ми переконані, що внесені зміни дозволять  розширити доступ до фінансової державної підтримки суб’єктів підприємництва та підвищити ефективність програми», - пояснює директор департаменту фінансової політики Мінфіну Дмитро Олійник.

Нагадаємо, вже 16 банків надають позики за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»: Укргазбанк, Ощадбанк, ПриватБанк, Укрексімбанк, Банк Львів, ПУМБ, Кредобанк, Альфа-Банк, Банк Альянс, ТАСкомбанк, Банк Восток, Полікомбанк, Мегабанк, Райффайзен Банк Аваль, Глобус Банк та Креді Агріколь Банк.

На цьому тижні Фонд розвитку підприємництва планує підписання відповідної угоди з ОТП Банком.

Попит на антикризову державну підтримку бізнесу вже склав більше 1 млрд грн.

Станом на 15 червня українські банки видали бізнесу 639 кредитів на 405 млн грн у рамках держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%».

 

Джерело: вебсайт Міністерства фінансів України


Теги: | кредит | бізнес | банк |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.