Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Кабмін схвалив меморандум з ЄБРР та USAID про створення нацмеханізму біржової торгівлі


07.06.2021 17:25

Кабінет Міністрів України схвалив проект меморандуму про взаєморозуміння з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Американською торговельною палатою в Україні щодо створення національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу й організованих товарних ринках.

Відповідне розпорядження №582-р Кабінет Міністрів затвердив та оприлюднив у понеділок, 7 червня, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Текст самого меморандуму в оприлюдненому документі відсутній.

Як повідомлялося, схвалити цей меморандум уряд планував ще наприкінці січня цього року, однак потім терміни було перенесено, а в цей час відбулася зміна складу Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) через завершення терміну повноважень її голови Тимура Хромаєва та інших її членів.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наприкінці травня, анонсуючи підписання меморандуму, зазначив, що йдеться про закупівлю клірингової системи для розвитку в країні фондового ринку.

Конкурс на постачання системи клірингу для України НКЦПФР оголосила в грудні минулого року в межах міжнародної технічної допомоги "Проект енергетичної безпеки", фінансований USAID та імплементований компанією Tetra Tech ES, Inc. Ця ініціатива реалізується в межах стратегії розвитку інфраструктури ринку капіталу та ухваленого влітку 2020 року закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та впровадження нових фінансових інструментів" №738, який набуде чинності з 1 липня 2021 року.

У конкурсній документації зазначається, що отримувачем клірингової системи стане НКЦПФР, тоді як Tetra Tech покриє початкові витрати на її розроблення і ліцензування/обслуговування протягом перших трьох років її роботи. Нацкомісія має намір розділити обслуговування й оперативне використання системи між підконтрольним державі Національним депозитарієм України (НДУ) і кліринговою організацією.

Відповідно до початкових угод, із цим клірингом пропонується стартувати на ринку природного газу в 2022 році, а в 2023 році - на ринках електроенергії, таких як двосторонній і балансувальний ринок, ринки "на добу вперед" і "внутрішньодобовий ринок". Тому система має бути масштабованою, щоб коригувати розвиток ринків. Передбачається також можливість обслуговувати позабіржові ринки. У документах планованим терміном запуску зазначено квітень 2022 року.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | ЄБРР | USAID | НКЦПФР | НДУ | депозитарій | біржа | торгівля |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.