Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Холодні гаманці кріптобіржі QuadrigaCX виявилися спустошеними на $100 млн


12.03.2019 12:50

Джеральд Коттен, засновник найбільшої біржі криптовалюти в Канаді QuadrigaCX, ймовірно, до своєї смерті вивів з гаманців $ 100 млн в Bitcoin.

До такого висновку можна прийти після вивчення звіту компанії EY, яка була призначена канадським судом для аудиту QuadrigaCX. Аудитори отримали доступ до «холодних кріптогаманців», але вони виявилися порожніми.

Нагадаємо, QuadrigaCX втратила активи клієнтів на 250 млн канадських доларів ($ 190 млн в еквіваленті) у зв'язку зі втратою доступу до гаманців «холодного зберігання» в результаті смерті засновника майданчика Джеральда Коттена. Його вдова заявила Верховному суду Нової Шотландії, що біржа винна 115 тис. клієнтів $53 млн у фіатних грошах і $137 млн ​​- в криптовалюті.

Робертсон пояснила, що в «гарячому гаманці» знаходилась «лише мінімальна кількість монет», а майже всі активи Джеральд Коттен перемістив в «холодний гаманець», щоб захистити монети від злому або іншої віртуальної крадіжки.

На початку грудня 2018 року Коттен помер від хвороби Крона в Джайпурі (Індія). Він одноосібно володів інформацією про розміщення активів Quadriga в «холодному гаманці», тому в момент його смерті біржа втратила доступ до цих активів, а іншим членам команди не вдалося отримати доступ до гаманців. Суд призначив EY для нагляду за діяльністю біржі.

До 1 березня ні QuadrigaCX, ні EY не оприлюднили адреси «холодного гаманця», що викликало припущення, що, можливо, їх не існує.

Пізніше EY оголосила, що виявила шість адрес «холодних гаманців», але п'ять з них спорожніли ще в квітні 2018 року, а ще один використовувався як проміжний для переказу грошей з одного рахунку на інший, на ньому гроші зберігалися до грудня 2018 року. 31 грудня - за кілька днів до смерті Коттена - з нього були виведені Bitcoin на $118 тис., повідомляє Coindesk.

Крім біткойнов на $400 тис., які були випадково відправлені в «холодні гаманці» на початку лютого (на них знаходиться 104 Bitcoin, в тому числі 103 Bitcoin, випадково зараховані біржею), вони порожні. А це означає, що 26 350 Bitcoin на суму близько $100 млн, що належать клієнтам, не було в цих «холодних гаманцях» ще за життя Коттена.

EY не вказала, чи можуть існувати інші гаманці «холодного зберігання» біткойнов, крім шести знайдених. Аудитори також не знайшли «холодні гаманці», що містять Ethereum, Litecoin, Bitcoin Gold або інші кріптомонети. У звіті говориться, що QuadrigaCX може мати акаунти як мінімум на 14 різних кріптобіржах. У EY додали, що «розслідування біржових рахунків знаходиться на попередній стадії».

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | QuadrigaCX | криптовалюта | біржа | Bitcoin |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.