Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Кіберзлочинці через фінансову піраміду ошукали вкладників на 8 млн грн


14.08.2020 12:31

Троє організаторів шахрайської мережі сайтів під пропозиціями інвестування у міжнародні компанії ошукали більше сотні громадян на понад 8 млн грн.

Фігуранти створили більше десятка власних вебресурсів, де пропонували громадянам отримувати пасивний дохід від інвестування у «перспективну» компанію, повідомляє Кіберполіція.

Адміністратори сайту дотримувалися повної анонімності та приймали гроші вкладників на криптовалютні та електронні гаманці. Інвестори вкладали щонайменше $300. Отримавши гроші, шахраї блокували користувачів, відмовляючись від будь-якої відповідальності.

Компанія розташовувалася в Одесі, де правоохоронці провели обшук. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони та «чорнові» записи. Речові докази буде направлено на проведення відповідних експертиз.

Від шахрайських дій постраждали понад 100 осіб. Серед ошуканих - як українці, так і іноземці. Наразі правоохоронці встановлюють потерпілих від дій кіберзлочинців.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Вирішується питання щодо оголошення підозри фігурантам. Слідчі дії тривають.

Нагадаємо, Національний банк планує підвищити вимоги до інформаційної безпеки та кіберзахисту при переказі коштів.

 

Джерело: FinClub


Теги: | піраміда | шахрайство | гроші |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.