Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Комітет MONEYVAL перевірить ефективність боротьби з відмиванням коштів на фондовому ринку


24.03.2017 11:40

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) братиме участь у 5-ому раунді оцінки національної системи протидії відмиванню (легалізації) коштів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, яка проводиться Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (далі – Комітет MONEYVAL).

Наступного тижня відбудуться зустрічі експертів MONEYVAL із представниками НКЦПФР та професійними учасниками фондового ринку, метою яких є визначення ефективності протидії відмиванню коштів на фондовому ринку України.

Оцінка MONEYVAL передбачає роботу місії експертів в Україні в період з 27 березня по 8 квітня 2017 року та включає широкі консультації із представниками державних органів, приватного сектору та громадських об’єднань з метою вивчення ефективності практичного впровадження рекомендацій FATF в національну систему протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Нагадаємо, Комітет MONEYVAL є головною європейською структурою з питань протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму і проводить взаємні оцінки держав щодо всіх відповідних міжнародних стандартів в зазначеній сфері. Україна є членом MONEYVAL з 1997 року.

 

*          *          *

Упродовж 2016 року НКЦПФР було здійснено перевірку 30-ти суб’єктів первинного фінансового моніторингу (професійних учасників фондового ринку). Результати перевірки виявили підозрілі фінансові операції на суму понад 28 млрд грн, в яких брали участь 92 юридичні особи та 33 фізичні особи. Інформацію про підозрілі фінансові операції Комісія направила до правоохоронних органів.

В межах своїх повноважень НКЦПФР за результатами здійснених перевірок та аналізу інформації, наданої на запити, застосувала до порушників законодавства такі санкції: анулювала 16 ліцензій семи професійним учасникам фондового ринку; винесла 12 вимог щодо усунення порушень законодавства; склала 6 протоколів про адміністративні правопорушення у відношенні посадових осіб суб'єктів первинного фінансового моніторингу; наклала штрафи на порушників у розмірі 296,8 тисяч гривень (з яких вже сплачено до Державного бюджету України 240,5 тисяч гривень. Загалом у 2016 році за результатом наглядової діяльності у сфері фінансового моніторингу сплачено до бюджету 432 700,00 грн.

Найбільш розповсюдженими в діяльності суб’єктів первинного фінансового моніторингу у 2016 році були такі порушення:

      - порушення порядку ідентифікації клієнтів;

- непроведення аналізу відповідності фінансових операцій, що проводяться клієнтом, наявній інформації про зміст його діяльності та фінансовий стан;

- незберігання документів щодо ідентифікації осіб, які провели фінансову операцію;

- незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу;

- неповідомлення Держфінмоніторинг про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.