Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Коронавірус спровокував обвал китайського фондового ринку


03.02.2020 18:03

Китайські ринки відкрилися 3 лютого після продовжених 10-денних новорічних канікул.

Початок торгів ознаменувався очікуваним обвалом індексів в середньому на 8% – це найбільше падіння з 2015 року, повідомляє Bloomberg.

Новий рік в Китаї за місячним календарем настав 25 січня. Китайські біржі закрилися на тиждень канікул 23 січня, але згодом місцева влада продовжили їх ще на три дні на тлі поширення коронавірусу. За останніми даними, в Китаї число тих, що заразилися, вже перевищило 17,2 тис. чоловік, з них 362 людини загинули.

«Дуже складно торгувати цінними паперами. Неможливо прогнозувати, як ця хвороба буде розвиватися. Навіть експерти не мають чіткого уявлення, коли закінчиться спалах вірусу, не кажучи вже про трейдерів», – зазначив голова пекінської інвестиційної компанії Wan De Fu Лі Шувей.

Індекс Shanghai Composite (Шанхайська фондова біржа) почав демонструвати перші ознаки зниження ще перед відходом на свята, впавши на 2,7%. Тому сьогоднішній обвал (-7,72%) прогнозувався.

Індекс Shenzhen Component (Шеньчженська фондова біржа) за підсумками торгів (азіатські ринки вже зачинились) впав на 8,45%, а China50 – на 7,07%. Зниження індексу CSI 300 (об'єднує 300 найбільших емітентів на біржах Шанхая і Шеньчженя) доходило на відкритті торгів до 9,1%.

Занепокоєння інвесторів посилило те, що кількість жертв нового захворювання може перевищити число загиблих від гострого респіраторного синдрому SARS в 2002-2003 роках.

Торги понад 2600 акцій були тимчасово зупинені після перевищення 10-відсоткового ліміту на падіння. Сильніше за всіх знижуються котирування телекомунікаційних, технологічних і видобувних компаній.

Лише індекс Гонконгської фондової біржі Hang Seng виріс – на 0,17%.

Інші азіатські ринки показали різну динаміку.

Австралійський індекс S&P/ASX200 впав на 1,34%, індекс Японії Nikkei – на 1,01%, південнокорейський KOSPI200 виріс на 0,18%, індекс Тайваню Taiwan Weighted впав на 1,22%.

В останній раз китайські майданчики переживали таке денне зниження в серпні 2015 року через дії непрофесійних інвесторів.

У поточній ситуації китайська влада, намагаючись послабити паніку на біржах, вже надала більше трильйона юаня ліквідності – 900 млрд юанів ($129 млрд) через семиденне РЕПО і 300 млрд юанів через 14-денні контракти за ставкою 2,55%. Народний банк КНР знизив ставку на 10 базисних пунктів.

Китайський юань до долара подешевшав на 1%.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | Коронавірус | біржа | Китай | фондовий ринок |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.