Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Коротко про рішення НКЦПФР, що пройшли державну реєстрацію


16.07.2012 13:58

Представляємо Вашій увазі рішення Національної Комісії з цінних паперів та фондового ринку, що набули чинності впродовж травня-липня 2012 року.

Рішення від 28 лютого 2012 року № 333 «Про внесення змін до Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду (відкритого, корпоративного, професійного)» (пройшло процедуру державної реєстрації 31.05.2012).

Даними змінами до Положення передбачено врегулювання питань оцінки цінних паперів, що знаходяться в лістингу організаторів торгівлі, що відповідає вимогам Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення». Наприклад, на сьогоднішній день у осіб, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, виникають труднощі щодо оцінки цінних паперів, які під час перебування в активах НПФ, виключені з лістингу фондової біржі та не перебувають у біржового списку жодної з фондових бірж. Так, документом передбачено, що акції й облігації українських емітентів, які виключені з лістингу, протягом 30 днів з дати виключення з лістингу оцінюються за останньою балансовою вартістю, що була визначена на дату, що передує даті виключення з лістингу. Особливу увагу в зміненому Положенні приділено оцінці грошових коштів та металів, що належать НПФ та знаходяться на рахунках банківських установ, які не виконують своїх зобов’язань або в яких призначена тимчасова адміністрація. Також актуалізованим Положенням вводиться поняття «невиконання зобов’язань емітентом облігацій» – невиплата емітентом облігацій власникам облігацій у строк, встановлений умовами емісії, доходу за облігаціями та/або непогашення частини чи повної номінальної вартості облігацій, з дати першого невиконання таких зобов’язань, а також передбачається порядок оцінки облігацій, за якими емітент не виконує зобов’язання.

***

Рішення від 08 травня 2012 року № 647 «Про затвердження Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення депозитарної діяльності депозитарієм цінних паперів та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» (пройшло процедуру державної реєстрації 05.07.2012)


На даний час професійні учасники фондового ринку відповідно до законодавства надають до Комісії регулярні адміністративні дані у паперовому вигляді та електронних носіях, - дискетах, дисках, що викликає ряд незручностей - тривалий процес надходження звітності за допомогою поштового зв’язку, великий об’єм матеріалів, незручність обробки звітності у паперовій формі тощо. Це ускладнює роботу не тільки регулятора, але й професійних учасників. Саме з метою уникнення зазначених складностей, а також дублювання інформації було розроблено проект Рішення. Регулятор значно спростив процедуру складання звітності учасниками ринку, зменшили обсяг інформації, що подається до регулятора, усунув дублювання інформації. Дана ініціатива спрямована на удосконалення системи подання звітності до Комісії в електронній формі у вигляді електронних документів з використанням системи електронного документообігу відповідно до опису розділів та схем XML-файлів та є першим кроком зі створення системи моніторингу фондового ринку.


***


Рішення від 08 травня 2012 № 646 «Про затвердження Системи довідників та класифікаторів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку для використання учасниками фондового ринку України» (пройшло процедуру державної реєстрації 25.05.2012).

***

Наказ від 22 травня 2012 року № 722, рішення від 22 травня 2012 року № 741 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів» (пройшов процедуру державної реєстрації 22.05.2012)


***

Рішення від 29 травня 2012 року № 752 «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21 листопада 2006 року № 1344 «Про визначення інформації, яка належить до інсайдерської» (пройшло процедуру державної реєстрації 13.06.2012)


Теги: | НКЦПФР | діяльність регулятора | лістинг | оцінка цінних паперів |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.