Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Країни G7 домовилися щодо глобального цифрового податку


07.06.2021 13:03

Міністри фінансів країн «Великої сімки» (G7) домовилися про введення єдиної ставки не менше 15% податку на прибуток транснаціональних компаній у сфері цифрової економіки.

«Це допоможе мобілізувати необхідні трильйони доларів для фінансування приватного сектора і зміцнити державну політику на шляху виконання наших зобов'язань по досягненню нульового рівня викидів вуглецю. І це не дасть корпораціям ухилятися від податків, фіксуючи прибуток у країнах з низьким оподаткуванням», — йдеться в заяві G7, пише DW.

Мета нововведення - покласти край ситуації, коли великі технологічні гіганти, як Apple, Google, Amazon або Facebook, платять податок тільки за місцем своєї реєстрації, але не в тих країнах, де вони отримують дохід. Це привело до того, що багато компаній реєстрували свої штаб-квартири в країнах з більш низькими податками.

Також угода передбачає єдину ставку податку на прибуток великих корпорацій не менше 15%.

Про це також повідомив британський міністр фінансів Ріші Сунак після зустрічі в Лондоні зі своїми колегами по G7.

«Міністри фінансів G7 досягли історичної угоди про реформування світової податкової системи для того, щоб вона відповідала глобальному цифровому століттю», - написав він.

Метою угоди є примусити транснаціональні корпорації, особливо технологічних гігантів, платити більше в державні бюджети, що сильно постраждали від пандемії. Передбачається, що глобальний мінімальний податок буде стягуватися тільки зі 100 найбільших і найбільш прибуткових компаній світу. Якщо компанія платить податки у будь-якому місці з більш низькою ставкою, їй, ймовірно, доведеться платити додатково.

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц назвав досягнуту домовленість «податковою революцією».

«Це дуже хороша новина для справедливості і солідарності в сфері оподаткування та погана – для податкових оазисів по всьому світу», - зазначив він.

Міністр додав, що корпорації більше не зможуть йти від своїх податкових зобов'язань.

Введення глобального податку для великих корпорацій у 15% раніше ініціювали США.

Угоду між промислово розвиненими країнами тепер мають схвалити й інші держави, наприклад G20, зустріч якої відбудеться в липні.

Нагадаємо, 3 червня Верховна Рада схвалила закон, який зобов’яже техногігантів, що працюють в Україні, сплачувати податки в держбюджет.

 

Джерело: DW, FinClub


Теги: | G7 | Велика сімка | податки | цифровий податок | Apple | Google | Amazon | Facebook |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.