Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінекономіки оцінило глибину падіння економіки України в I кварталі


14.05.2020 11:23

Реальний валовий внутрішній продукт України в січні-березні 2020 року скоротився на 1,2%.

Про це йдеться в огляді департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Раніше відомство прогнозувало падіння ВВП на 0,9%.

«Негативні тенденції посилюються. Як і очікувалося, за результатами березня падіння економіки поглибилося», - йдеться в документі.

У Мінекономіки нагадали, що за підсумками перших двох місяців, тобто до введення карантину, зниження ВВП становило 0,2%.

Скорочення зведеного індексу виробництва (ЗІВ) за підсумками I кварталу досягло 3,8% у порівнянні з 1,8% за підсумками січня-лютого.

На це вплинув як ефект бази порівняння (у березні 2019 року зростання ЗІВ прискорилося з 0,5% до 2,6%), так і перші негативні наслідки поширення COVID-19.

                                                        

Серед негативних наслідків Мінекономіки називає логістичні проблеми та зменшення попиту в світі на вітчизняну промислову та сільськогосподарську продукцію, а також введення карантинних заходів для стримування пандемії всередині країни.

Пандемія коронавірусу, яка спровокувала зміни трендів розвитку світової економіки, суттєве падіння цін на світових сировинних ринках, зокрема нафти, газу та металів, карантинні заходи як в Україні, так і в країнах основних торговельних партнерах, які запроваджені з метою зупинення поширення COVID-19 на тлі дії впливу стримуючих факторів, сформованих у попередніх періодах, матимуть негативні наслідки для виробничої сфери, особливо в І півріччі цього року.

Національний банк очікує падіння економіки на 11% та зростання безробіття до 12% у другому кварталі 2020 року.

Американський J.P. Morgan прогнозує падіння реального ВВП України в 2020 році на 5,1% при інфляції 3,7% з невеликим дефіцитом поточного рахунку платіжного балансу в 0,2% ВВП.

 

Джерело: Фінансовий клуб, вебсайт Мінекономіки


Теги: | ВВП | економіка | коронавірус | COVID-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.