Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінекономіки оцінює падіння ВВП України в січні-квітні на рівні 5%


05.06.2020 17:36

Скорочення обсягів ВВП у січні-квітні 2020 року поглибиться до 5%.

Про це йдеться в огляді економічної активності за квітень, оприлюдненому Мінекономіки.

"У комплексі з дією стримувальних чинників попередніх періодів скорочення обсягів ВВП у січні-квітні 2020 року Мінекономіки оцінило на рівні 5%, що повністю відповідає прогнозу (у першому кварталі 2020 року, за оперативною оцінкою Держстату, падіння ВВП становило 1,5%)", - ідеться в огляді.

Згідно з ним, за підсумками чотирьох місяців 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва становило 6,7%, тоді як у січні-березні цей показник просів на 3,8%.

Як зазначає міністерство, падіння промисловості за чотири місяці цього року становило 7,9%. Найбільше від зниження цін та попиту постраждали експортоорієновані сектори і сектори інвестиційного сегменту. Падіння показників машинобудування становило 19,7%, металургії - 15,4%, текстильної промисловості - 13,6%, хімічної промисловості - 13%.

"У квітні 2020 року обсяги виробництва у машинобудуванні (в усіх підвидах) продовжили стрімко скорочуватися - на 35,6% через скорочення інвестиційної активності та збереження дії стримуючих чинників, започаткованих раніше, - конкуренція з боку імпорту, нестабільні внутрішні замовлення", - зазначило міністерство.

"У січні-квітні 2020 року, вперше, починаючи з січня-лютого 2016 року, відбулося падіння обсягів внутрішньої торгівлі на 1,8% (порівняно зі зростанням на 1,2% у січні-березні 2020 року). Таку динаміку обумовило поглиблення падіння оптового товарообороту через низький попит на тлі зменшення економічної активності майже в усіх сферах економіки, уповільнення роздрібного сегменту ринку (через значне падіння у квітні)", - зазначило міністерство.

Згідно з оглядом, обсяги сільського господарства просіли на 1,4% за чотири місяці.

"Зважаючи на сезонний характер виробництва рослинницької продукції, з січня по травень валова продукція с/г формується виключно за рахунок виробництва продукції тваринництва", - пояснюється в огляді.

При цьому незначне поліпшення ситуації в сільському господарстві зафіксовано завдяки адаптації галузі до нових умов - відновилося нарощення обсягів вирощування тварин, а також птиці.

Проте, зазначає Мінекономіки, галузь страждає від високих фінансових затрат на вирощування поголів'я великої рогатої худоби та зростання конкуренції на внутрішньому ринку з імпортною молочною продукцією. Додатковий негативний чинник - зниження зовнішнього попиту внаслідок карантину в країнах-торговельних партнерах України.

Падіння в будівельній галузі України в січні-квітні-2020 становило 8,7% порівняно з -5,5% у січні-березні-2020 та 31,8% за чотири місяці 2019-го. Запровадження карантину, припинення роботи громадського транспорту негативно вплинули на зведення інженерних споруд і житлове будівництво, зазначає Мінекономіки.

Джерело: Інтерфакс-Україна, вебсайт Мінекономіки


Теги: | ВВП | економіка | карантин | коронавірус | Covid-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.