Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінекономіки оцінює падіння ВВП за 8 місяців на 5,8%


13.10.2020 15:58

Скорочення обсягів ВВП у січні-серпні 2020 року становитиме 5,8%, очікує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Про це йдеться в огляді економічної активності за серпень, передає Інтерфакс-Україна.

"У серпні 2020 року на тлі продовження адаптації до діяльності в умовах м'якого карантину майже всі види економічної діяльності продемонстрували уповільнення темпів падіння, а деякі навіть зростання, зокрема, роздрібний сегмент ринку та будівництво", - зазначено в огляді.

У Мінекономіки уточнили, що в січні-серпні 2020 року зведений індекс виробництва (ЗІВ) уповільнився до 6,5% порівняно з 7,3% за сім місяців цього року. За даними міністерства, позитивну динаміку продемонстрували деякі види промисловості, зокрема виробництво споживчих товарів тривалого використання, а також будівництво, транспорт, торгівля і сільське господарство.

Активізацію торгівлі Мінекономіки пояснює реалізацією відкладеного попиту, переорієнтацією його на внутрішній ринок і зростанням зарплат, а сільського господарства - активною фазою збору врожаю в усіх регіонах.

Серед негативних чинників, що впливають на економіку, міністерство відзначає низьку інвестактивність, серед позитивних - адаптацію до умов карантину, збереження порівняно високої купівельної активності, сприятливу кон'юнктуру на світових ринках.

Водночас окремо Мінекономіки відзначає низхідну динаміку в сільському господарстві, яка збереже вплив до кінця року. Зокрема, йдеться про нижчий порівняно з торішнім рекордним обсяг урожаю зернових, деяких овочів, фруктів і олійних культур, зазначено в огляді. За оцінками міністерства, в серпні сільське господарство "просіло" на 5,5% порівняно з -5,8% в липні та -11,8% у серпні-2019.

Згідно з документом, у серпні падіння промислового виробництва поглибилося порівняно з серпнем-2019 до -5,3% (-4,2% в липні), зокрема: в переробній промисловості -7,7% (-6,6% у липні), в постачаннях електроенергії, газу - "мінус"4,6% (+0,7%), добувній промисловості - "мінус" 0,1% (-0,7%).

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ВВП | економіка | карантин |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.