Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінекономіки України прогнозує падіння ВВП у І кварталі на 3%


11.01.2021 16:44

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оцінює падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками січня-березня 2021 року в 3%, повідомляється в Огляді економічної активності, оприлюдненому на сайті міністерства в понеділок, 11 січня.

"Якщо до прийняття рішення про карантин вихідного дня у листопаді 2020 року та введення чергового локдауну в січні 2021-го Мінекономіки прогнозувало незначне зростання ВВП у першому кварталі 2021 року, то наразі, враховуючи скорочення запасу міцності більшості ВЕД (особливо сфери послуг) та виснаженість економіки постійними коливаннями та змінами умов роботи у 2020 році, очевидним є падіння ВВП за підсумками першого кварталу 2021 року, яке може досягти 3%", - цитує документ агентство «Інтерфакс-Україна».

"Наразі ситуація з рівнем захворюваності в Україні свідчить, що продовження карантинних обмежень у першому кварталі 2021 року з жорсткими обмеженнями у січні є неминучим", - зазначило міністерство.

При цьому міністерство очікує відновлення зростання з другого кварталу цього року.

У Мінекономіки зазначили, що карантин вихідного дня, запроваджений у листопаді, уповільнив темпи зростання сфери роздрібної торгівлі та будівництва порівняно із жовтнем, проте не зупинив їх.

Серед позитивних чинників впливу на економічну активність міністерство назвало адаптацію деяких видів економічної діяльності до роботи в умовах карантину, а також збереження фінансової стабільності - низьку інфляцію та передбачувану стриману динаміку курсу.

Окрім цього, населення показувало високу купівельну спроможність, а на світових ринках чорних металів і металевих руд зберігалася сприятлива кон'юнктура.

Серед негативних чинників відзначено низьку інвестактивність і врожайність пізніх сільгоспкультур, яка була нижчою за торішній рівень (кукурудза, соняшник, соя, цукровий буряк).

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ВВП | економіка | карантин | прогноз |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.