Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін очікує першого перегляду програми stand by МВФ у травні-червні


19.03.2019 12:40

Технічна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка працювала в Україні попередні два тижні, досить позитивно оцінила виконання умов програми stand by. Проте оціночна місія очікується в Україні лише в травні-червні, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Якщо дивитися, де ми зараз в програмі, то переважну частину речей, які ми повинні були виконати на сьогоднішній день, ми виконуємо", - сказала вона в ефірі "Радіо НВ" 18 березня ввечері.

Міністр фінансів також повідомила, що незабаром очікується візит технічної місії МВФ з реформування Державної фіскальної служби, яка буде розділена на податкову і митну.

У той же час Маркарова підтвердила, що МВФ, рівно як і інші донори України, зокрема, ЄС та G-7, стурбований рішенням Конституційного суду щодо визнання неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

"Працюють юристи, щоб зрозуміти, як вийти з цієї ситуації. Всі наші партнери порушують це питання, оскільки незаконне збагачення було частиною антикорупційної реформи", - зазначила міністр фінансів.

Вона нагадала, що в своєму рішенні Конституційний суд вказав, що підтримує боротьбу з корупцією. "Сподіваюсь: якщо було сказано "А", то буде сказано "Б", - заявила Маркарова.

За її словами, експертів МВФ також турбує затримка з великою приватизацією, яка до цих пір не стартувала, не дивлячись на прийнятий в минулому році новий прогресивний закон.

Як повідомлялося, Конституційний суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинності.

Зміни в ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися 2015 року. Відповідний законопроект український парламент прийняв в цілому в лютому того ж року. Він став одним із законопроектів в пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з МВФ.

Після рішення КС президент і депутати зареєстрували вже 13 законопроектів про впровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Президент Петро Порошенко 7 березня закликав Верховну Раду невідкладно прийняти нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

У той же час МВФ, посол США і глава представництва ЄС в Україні звернулися до профільного комітету Верховної Ради з листом, в якому просять відкласти розгляд всіх зазначених законопроектів через їхню недосконалість.

Нова програма співпраці між Україною та МВФ в рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $ 3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $ 1,4 млрд) було надано відразу. Решта коштів має надійти за підсумками піврічних переглядів програми в 2019 році.

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | МВФ | Мінфін | Оксана Маркарова |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.