Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін залучив 10 млрд грн на аукціонах ОВДП під 11,3%


06.05.2020 12:42

Міністерство фінансів України на других після тривалої перерви первинних аукціонах із розміщення облігацій внутрішньої держпозики у вівторок, 5 травня збільшило продаж 3-місячних паперів на 86,7% - до 10,02 млрд грн, зберігши ставку відсікання на рівні 11,3% річних.

Як повідомляється на сайті відомства, середньозважена ставка становила 11,26% порівняно з 11,24% тижнем раніше, передає Інтерфакс-Україна.

Від розміщення 5-місячних паперів, анонсованих раніше, Мінфін відмовився.

Кількість заявок на цей аукціон зросла вдвічі порівняно з аукціоном тиждень тому - до 14, а кількість задоволених - втричі, до 12. Міністерство відхилило лише дві заявки на 0,23 млрд грн зі ставками до 16% річних.

Як повідомлялося, Мінфін має намір протягом травня виставляти на аукціонах лише два випуски ОВДП - з погашенням 5 серпня і 25 листопада цього року.

Попередньо відомство також повідомило про намір і в червні пропонувати ринку щотижня лише три- і шестимісячні гривневі ОВДП.

Успішним аукціонам передувало зниження Нацбанком облікової ставки з 10% до 8% річних й оголошення про плани проведення з кінця-квітня-початок травня тендерів із надання рефінансування на термін 90 днів і до п'яти років без обмеження витрачання банками цих коштів, зокрема і на купівлю ОВДП.

На першому такому тендері 30 квітня Нацбанк надав 6,9 млрд грн на термін 90 днів, 6 млрд грн з яких отримав державний Укрексімбанк.

За час відсутності первинних аукціонів із розміщення гривневих ОВДП, ставку на яких Мінфін тримав на рівні до 10% річних, їх прибутковість на вторинному ринку суттєво зросла. Водночас останнім часом прибутковість потроху почала знижуватися. За кривою прибутковості на сайті Нацбанку за найкоротшими паперами вона становить близько 14% річних із поступовим підвищенням до 15,5% за 3-річними і поступовим зниженням до 14% за 7-річними паперами.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ОВДП | облігація | борг | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.