Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін очікує 600 млн євро траншу від ЄС до вересня


28.04.2021 14:45

Україна розраховує до вересня отримати другий транш розміром 600 млн євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко на зустрічі з керівником групи Єврокомісії з підтримки України, заступником гендиректора Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення ЄС Катариною Матерновою, повідомляє FinClub з посиланням на Міністерство фінансів.

«Ми вдячні Європейській комісії за підтримку та за допомогу в грудні 2020 року – отримання першого траншу в обсязі 600 млн євро. Наразі уряд та Міністерство фінансів роблять усе можливе для виконання умов програми та отримання другого траншу від ЄС до вересня 2021 року», – зазначив міністр.

Україна має виконати низку зобов’язань для отримання 600 млн євро другого траншу шляхом проведення реформ у таких сферах: управління державними фінансами, належне урядування та верховенство права, покращення бізнес-клімату, секторальні реформи та державні підприємства.

Транш від ЄС також напряму залежить від співпраці з МВФ.

За словами Марченка, Україна перебуває в активному переговорному процесі з МВФ для вирішення трьох головних питань: збереження незалежності Національного антикорупційного бюро, проведення конкурсів на посади до Вищої ради правосуддя та впровадження закону про кримінальну відповідальність за неправильну інформацію у деклараціях.

«Інші питання, які пов’язані з бюджетуванням, бюджетною консолідацією, Національним банком України, енергетикою, вже вирішені. Зараз ми активно працюємо над виконанням зобов’язань у антикорупційній сфері та права», – запевнив міністр.

Сторони також обговорили подальшу співпрацю у формуванні та впровадженні Стратегії управління державними фінансами на 2021-2025 роки, розвитку програми з управління державними фінансами в Україні, створення Бюро економічної безпеки тощо.

Марченко подякував європейській стороні за співпрацю в рамках програми EU4PFM, оскільки цей проєкт є найбільшим як за охопленням напрямків реформи, так і за обсягом підтримки.

«За два роки реалізації EU4PFM нам вдалося досягти вагомих позитивних результатів. А саме в реформуванні законодавства та інституцій у податковій та митній сферах, розвитку ІТ-систем і загальної координації СУДФ, інституційному розвитку та модернізації системи управління людськими ресурсами Міністерства фінансів і Рахункової палати», - зазначив він.

На завершення зустрічі Марченко висловив сподівання щодо якомога скорішого виконання Україною всіх зобов’язань і отримання другого траншу від ЄС у 2021 році.

Раніше Марченко заявив, що розраховує на транш МВФ у вересні.

 

Джерело: FinClub, вебсайт Міністерства фінансів


Теги: | ЄС | макрофінансова допомога | МВФ | кредит | реформа |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.